World War One Sites - The NETWORLD Database

Войнишки паметник в гр.Суворово, България

Паметникът е построен в памет на жителите на град Суворово, загинали  през Първата световна война (1915-1918) в защита на родината. Паметникът е разположен в парка в центъра на града, в близост до сградата на Община Суворово и Читалище Пробуда.

Паметникът е изработен от камък с фигурата на войник с пушка в ръце на пиедестал и мраморни плочи с надписи:

"Отечеството никога не загива, когато живее в сърцата на всички българи" с имената на падналите войници през Първата световна война” и

"Българи, не забравяйте, че тези герои умряха като с кръвта си  написаха своя завет "Обединението на родината "

Допълнителна плоча с имената на 8 воини от Суворово, паднали през Втората световна война (1944-1945 г.), е монтирана през 2003 г. от Община Суворово.

Bulgaria, България

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Паметникът е с височина приблизително 6 метра.

State of repair/preservation

Добре запазаен - нуждае се от частично обновяване.

Historical WWI Context

Паметникът е построен в памет на жителите на град Суворово, починали през Първата световна война (1915-1918) в защита на родината.

Паметниците на войниците на територията на община Суворово са проучени и регистрирани през 2008 г. от общинската администрация, когато влезе в сила на 01.01.2008 г. "Закон за военните паметници". Понастоящем администрацията на община Суворово се грижи за военните паметници и паметници, разположени в населените места на общинска територия.

State of legal protection

Защитен

Owner

Община Суворово

Kind of cultural use of WWI

Исторически музей в Суворово

Първата музейна сбирка в Суворово е създадена през 1965 г. в Общински център "Пробуда". През дългите си години на съществуване тя е претърпяла много промени, настанявана е на няколко места. От началото на 80-те години до днес музеят се намира в отделна сграда на бившата фабрика за лимонада в центъра на Суворово. През 2011 г. сградата на музейната сбирка бе изцяло реновирана, като основен ремонт бе извършен по Програмата за развитие на селските райони. През 2012 г. музейната сбирка е регистрирана в Министерството на културата като обществена колекция и е отворена за посещение, входът е свободен.

Публичната колекция се състои от археологически, етнографски и фотографски изложби, посветени на генерал Суворов.

Фестивали

В община Суворово се провежда годишно на 1 май фолклорният фестивал "Като жива вода". Фестивалът се е превърнал в едно от най-големите и най-популярни места в региона за изразяване на таланти в областта на българския фолклор. Над 3 000 участници - певци, музиканти, танцьори - преминават през трите сцени.

През октомври, като част от фестивала "Жива вода", се провежда "Честване на хорото". Празникът на хорото е място за представяне на училища, групи и клубове за народните хора.

Opening

Паметникът е със свободен достъп през цялата година

Entrance Fee

Няма входна такса

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Община Суворово, Варненска област, България

Площад Независимост № 1, Суворово 9170 , тел.: +359 5153 / 3333, 2140; +359 5153/2440

факс: +359 5153/2160, www.suvorovo.bg

Общината се състои от селата: Баново, Чернево, Дръндар, Изгрев, Калиманци, Левски, Николаевка, Просечен и Суворово.

 

  1.  

Public Transport

За информация относно обществения транспорт до Община Суворово, моля вижте в интернет: http://www.bgrazpisanie.com/en  и на официалната страница на Автогара Варна: http://www.autogaravn.com/en

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Мемориален фонтан на местните български войници загина в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни от с. Николаевка, община Суворово.

Location

Back to list