World War One Sites - The NETWORLD Database

Obelisk u Čakovcu, Hrvatska

Obelisk visine 3 metra izrađen je od bijelog kamena. Nalazi se na kamenoj uzvisini postavljenoj na zemljani humak. Gornji dio spomenika ukrašen je reljefnim vijencima i mačevima od kamena, a na donjem dijelu nalaze se četiri ploče s ukupno 72 imena građana Čakovca poginulih u Prvom svjetskom ratu.

 

 

Croatia, Međimurje

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

3 metra visok

State of repair/preservation

Spomenik je djelomično očuvan  - nedostaju 4 dekorativna kamena stupca visine oko 80 cm, koji su izvorno bili dio spomenika pa je stoga potrebna djelomična obnova.

Historical WWI Context

Spomenik palim borcima u Prvom svjetskom ratu Općina Čakovec podignula je 1929. godine u gradskom parku Zrinski koji je dio Starog grada Zrinskih, povijesnog mjesta zaštićenog kao profana arhitektonska baština. Park je zaštićen i kao spomenik parkovne arhitekture. U vlasništvu je grada Čakovca dok s njim upravlja Javna ustanova za zaštitu prirode "Međimurje". Nakon Drugog svjetkog rata komunističke su vlasti srušile spomenik. Betonsko postolje spomenika uništeno je ekplozivom dok su gornji dijelovi spomenika, zajedno sa pločama sa imenima stradalih, smještena u Međimurskom muzeju u Čakovcu. Na inicijativu Matice hrvatske iz Čakovca, spomenik je rekonstruiran 23. XII. 1994. godine na drugoj lokaciji, 200 metara udaljeno od originalne lokacije.

State of legal protection

Spomenik se nalazi unutar zaštićene stare gradske jezgre.

Owner

Grad Čakovec 

Kind of cultural use of WWI

U sklopu projekta Grada Čakovca 2008 godine, uz spomenik je postavljen informativni panel za lokalnu javnost i turiste.

Opening

Spomenik je na javnoj površini i samim tim, na raspolaganju javnosti cijelo vrijeme.

Entrance Fee

Besplatno

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list