World War One Sites - The NETWORLD Database

Vojenské historické múzeum - múzejné oddelenie Svidník

Vojenské historické múzeum - múzejné oddelenie Svidník

Vo svojej výskumnej a dokumentačnej činnosti sa Múzejné oddelenie Svidník orientuje a špecializuje na obdobie vojenských dejín Slovenska od roku 1914 do roku 1945, s hlavným dôrazom na bojové operácie v Karpatoch na prelome rokov 1914 – 1915, na budovanie československej brannej moci v období existencie prvej československej republiky a v neposlednom rade aj na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, na partizánske hnutie a oslobodzovanie územia východného Slovenska v rokoch 1944 – 1945. 

Múzejné oddelenie vo Svidníku, ako súčasť Vojenského historického múzea Piešťany, nadväzuje na tradície Dukelského múzea, ktoré vzniklo 2. júna 1965. So stavbou budovy múzea sa malo začať už v roku 1963 a stavba mala byť ukončená v roku 1964. Projekt vypracoval Ing. arch. František Jesenko. Realizácia sa však oddialila a projekt výstavby budovy múzea bol schválený až 29. januára 1965. Základný kameň múzea bol položený 6. októbra 1966. Expozičné priestory múzea boli slávnostne sprístupnené 4. októbra 1969 pri príležitostí 25. výročia Karpatsko-duklianskej operácie.
Výstavná plocha múzea tvarom oboch expozičných časti pripomína tvar ľudskej slzy a má ukázať nezmyselnosť vojny a utrpenie človeka v nej. Samotná expozícia sa niekoľkokrát menila. V roku 2011 bola sprístupnená novo-zrekonštruovaná expozícia, ktorá dokumentačno-historický záber rozšírila o celé územie Slovenska. Z časového hľadiska je venovaná rozmedzie rokov 1914-1945. Autormi scenára novej expozície sú plk. Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. a plk. v. v. doc. PhDr. Jozef Bystrický, CSc.

Slovakia,

Type of WWI-heritage

  • WW1 museum

Dimensions

State of repair/preservation

Historical WWI Context

Územie súčasnej Slovenskej republiky bolo priamo zasiahnuté bojmi I. svetovej vojny od jesene 1914 do jari 1915. Bojová činnosť prebiehala na území dnešných šiestich okresov severovýchodného Slovenska (Prešovský samosprávny kraj, okresy: Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov a Svidník). Bojová činnosť prebiehala v náročnom horskom teréne Karpát. Bojov sa zúčastnila rakúsko-uhorská armáda a ruská armáda. V priebehu marca a apríla 1915 sa bojov zúčastnila aj nemecká armáda. Niekoľko mesiacov trvajúca bojová činnosť si vyžiadala vyše 50 000 padlých vojakov. Vojaci kedysi znepriatelených armád sú pochovaní na približne 200 vojnových cintorínoch. Najviac vojnových cintorínov sa nachádza na území spomínaných šiestich okresov, kde prebiehala bojová činnosť. V zázemí frontu však vznikali aj vojnové cintoríny pri vojenských nemocniciach, či zajateckých táboroch. Na celom území dnešného Slovenska sa najmä pri väčších mestách nachádzajú takéto vojnové cintoríny.

State of legal protection

Bez ochrany

Owner

Vojenský historický ústav Bratislava

Kind of cultural use of WWI

Entrance Fee

1€/osoba

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Autobus má v meste zastávku:

cp.hnonline.sk/vlakbus/spojenie/

Further information sources

Bližšie informácie:

http://www.vhu.sk/

Museums Private Collections

Location

Back to list