World War One Sites - The NETWORLD Database

Паметник на Осми Приморски Полк във Варна, България

Паметникът е част от туристическите атракции на града и се състои от Мемориал, който е бивш портал на казармите на Осми пехотен морски полк. Понастоящем се намира на бул."Осми ПРиморски Полк" № 113. Построена е през 1936 г. и причината за построяването е паметта на няколко хиляди паднали морски пехотинци по време на  войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.


Архитектурната и скулптурна композиция на портала се определя симетрично на улицата. Централната му част е триумфална арка с две странични крила и голям заострен отвор, обграден от два високи стълба. На предната част на стълбовете, на високи пиедестали, има две фигури надхвърлящи човешката височина - на войник (отляво) и на доброволец (вдясно). Скулптурни фигури са направени от Кирил Шиваров.


На южния и северен фланг на предната част на паметника са гравирани три хиляди имена на офицери, подофицери и войници от Осми пехотен морски полк, паднали във войните за обединението на България. На двете крила вътре в паметника са гравирани две карти на България - едната показва битката на полка по време на Балканските войни, а втората - пътят на полка по време на Първата световна война. Има гравирани стихотворения, посветени на  полка, написани от великите национални поети Иван Вазов и Пенчо Славейков, както и химн на Варненския поет и педагог Еминуел Мутафов.

Bulgaria, Североизточен регион на планиране, варненска Област, България

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Паметникът е с височина 17 м.

State of repair/preservation

Паметрникът е добре запазен - нуждае се от частично обновяване; последно правени ремонти - м.октомври-м.ноември, 2014 г.

Historical WWI Context

Осми пехотен морски полк е военна част от Българската армия на Третото българско царство. Полкът е създаден на 29 декември 1878 г. През Първата световна война Осми приморски полк се прославя с участието си в Добричската епопея. На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния. На 4 септември 1916 г., след кратка битка с румънската армия, полкът влиза в Добрич. Румънските войници бягат на север в очакване на подкрепления. Румънците не закъсняват с контраатака, а на 5 септември започва голямата битка за Добрич. За първи път българите се борят и срещу руската армия. Битката е тежка и с много жертви, трае три дни, но завършва с победа за България. В битките за Добрич на 5, 6 и 7 септември 1916 г. войниците на полка, които са били били убити, изчезнали или починали  от раните си са 160, а офицерите - четирима.
Полковници на полка  по време на Първата световна война са Никола Свещаров, Васил Миланов и Добри Коларов.
Броят на убитите, ранените, починалите и  изчезналите са лизо 3000 души.

State of legal protection

Защитен

Owner

Общинска собственост  - Община Варна

Kind of cultural use of WWI

e.g. Guided tours etc.
incl. links to relevant websites, showing relating cultural touristic WWI- routes.

Opening

Entrance Fee

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Palace of culture and sports – Varna http://palaceofvarna.com/

University of Economics – Varna http://www.ue-varna.bg/

Dolphinarium – Varna (the only Dolphinarium on the Balkan Peninsula)  http://dolphinarium.festa.bg/

Accomodation

Grafitt Galery Hotel - graffithotel.com

Cherno More - http://www.chernomorebg.com/

Boutique Splendid - http://boutiquesplendid.net/en/

Best Western - http://bestwesternvarna.com/park/en/

Public Transport

Nearby bus stop – „Chataldja” – bus number: 7, 26, 27, 28, 29, 31, 31a, 86, 118 148

www.varnatraffic.com/en

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list