World War One Sites - The NETWORLD Database

Старата ЖП гара, Добрич, България

През 1893г с указ № 1 на български княз Фердинанд I било създадено Министерство на обществените сгради, пътищата и съобщенията. Започнало разширяване на железопътната мрежа в България. ЖП гара Добрич-юг е построена през 1910 г.Тя е малко по-голяма, но много подобно на останалите гарови здания по линията Добрич – Варна. Сградите се състоят от еднакви модули на един или два етажа. Създадени като на конвейер, те притежават еднакви декоративни елементи  и часовници с резбовани конзоли на фасадата. По време на Първата световна война, при оттеглянето на румънците през 1916г. гарата в Добрич става арена на трагични събития, в които загинали невинни българи.

Bulgaria, Добрич

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

250 м2

State of repair/preservation

Лошо

Historical WWI Context

Добрич е освбоден на 4-я ден от обявяването на войната. Действията на българските войски са светкавични и спасяват града от масови погроми и унищожение. Пет дни преди началото на военните действия румънските власти в Добрич предприемат престъпна акция. В дома на префекта Джорджеску се събират градската управа и командващия румънските войски генерал Аргиреску. Те решават да арестуват без никакъв повод 250 видни добрички граждани. Единственото обвинение е, че са разкрити кражби в някои административни служби. Истинската цел на румънската власт е да обезглави българския елит на града. Румънските войници и полицаи нахлуват в къщите на добричлии и насила измъкват обитателите им. Арестуваните са откарани на групи в закрити файтони в затвора, на гарата и в казармите. Тук буквално часове преди освобождението на града те са подложени на жестоки изтезания и са премазани от бой. Победата на българската конница и овладяването на село Баладжа предизвикват паника сред дислоцираната в Добрич 19-та румънска пехотна дивизия начело с генерал Аргиреску, която без бой още привечер на 3.09.1916 г. напуска града.

Безсилни да се противопоставят на българските войски, румънците изливат своя гняв върху цивилното население. Часове преди да го напуснат румънците избиват по най-жесток начин 57 граждани на Добрич, а ранените са доубивани със саблени удари.

В района на ЖП гарата в Добрич зверски са избити 57 души, а повече от стотина видни добрички граждани са отвлечени като заложници. Друга група от 300 добричлии са били арестувани и затворени. Очаквала ги е същата участ и само бързото настъпление на българските войски, довело до освобождението на града ги спасява от жестока смърт. Няма спасение обаче за други над 300 видни добричлии, които румънците отвличат като заложници. Жертвите, дадени от българите още повече повдига бойния дух на нашите войски. Ожесточава войниците ни и им вдъхва нови сили за борба с подлия и жесток враг. Още при изготвянето на плана за водене на бойните действия щабът на III-та армия възприема Добрич като важен стратегически пункт, от който зависи по-нататъшното успешно настъпление. Българското командване предполага, че след насочването на главните сили на армията към Тутракан е твърде вероятно да се очаква ответен румънски контраудар по направлението Добрич - Варна. С овладяването и освобождаването на града би се създала солидна опора в десния фланг на армията ни преди очакваната поява на руските войски.

State of legal protection

Защитена

Owner

Област Добрич

Opening

Обществена сграда, нуждае се от консервация и реставрация.

Entrance Fee

Без входни такси.

Further information sources

За повече информация вижте:

http://artdialog-bg.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF/

https://www.youtube.com/watch?v=bPmLZOw_qvQ

http://www.focus-news.net/opinion/0000/00/00/10509/

http://www.dobrichmuseum.bg/index.php/bg/research/new-history-research/282-spisak-zaginali

http://www.dobrichmuseum.bg/index.php/bg/research/istoricheski-arhiv/143-istoricheski-arhiv-100-godishnina-ot-napisvaneto-na-o-dobrudzhanski-krai

http://www.dobrichmuseum.bg/index.php/bg/research/istoricheski-arhiv/192-ravna-dobrudzha

ebridge.info/bg/statii/arhitekturnoto-nasledstvo-na-ujna-dobrudja-chast-5d-starata-sgrada-na-j-p-gara-ug-v-dobrich

www.dobrich.utre.bg/2017/03/29/423148-putepis_za_dve_gari_koya_stava_za_muzey_video

dariknews.bg/regioni/dobrich/starata-gara-v-dobrich-veche-se-stopanisva-ot-oblastna-uprava-1621833

 

Библиография:

Бойчев, Петър. Симеонов, Радослав. Те загинаха за Добруджа. София, ИК „Гутенберг”, 2016 г.

Първата световна война и събитията на Добруджанския фронт. The First World War and the events on the Dobrudzhan  front. Сборник с изследвания. Тутракан, 2011 г.

Dobrudja – Politicsq Societyq Economy and Culture (XIX-XX Centure). Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (XIX-XX в.). Тутракан, Ковачев, 2015 г.

Dobrudzha in the Wars for National unification. Добруджа във войните за национално обединение. Добрич, 2016 г.

Букурещкият мирен договор и съдбата на Южна Добруджа. Добрич, 1994 г.

Добричката епопея 1916 г. Историко-библиографски справочник. Добрич, 2006 г.

Links, books, brochures, leaflets etc.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list