World War One Sites - The NETWORLD Database

Паметник на падналите за родината войни от гр. Търговище и околията /Войнишки паметник/, Търговище, България

Стотици са незнайните войни, паднали в битките край Търговище и дали живота си за обединение на нацията. Подвигът на тези хора е увековечен от скулптора Любомир Далчев в неговата творба „Устрем“, по-известна като Войнишкия паметник. Архитектурно-скулптурната композиция представлява две бронзови фигури на подофицер и войник, върху постамент. Казват, че при създаването й през 1939 година, в лицето на подофицера, Далчев вае чертите на своя учител по живопис проф. Никола Маринов. Монументът е най-ранната творба на известния скулптор.

В парка, зад композицията има паметна плоча на загиналите през 1915-1918 г. Открита от музейните работници. Оригинала се съхранява в двора на музея.

Bulgaria, Търговище

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

300 м2

State of repair/preservation

Добро

Historical WWI Context

Паметник на падналите за родината войни от гр. Търговище и околията /Войнишки паметник/

На 3 януари 1926 г. търговишкото Дружество на запасните подофицери  „Съгласие” взема решение за изграждане Паметник на Незнайния войн в град Троян. Ветераните искат да отдадат заслужена почит към своите храбри бойни другари, тази инициатива получава силен обществен отзвук. През 1934 г. мястото на паметника е определено – на централния градски площад „Свобода” и е гарантирано чрез дарения и откупване на терен. 

От 1934 до 1937 г. известни архитекти като Кирил Шиваров, Андрея Николов, Асен Пейков, Мина Иванов и т.н. дават  идеи и проекти за паметника. На 6 октомври 1937 г. става ясен спечелилия проект, той е дело на младия скулптор Любомир Далчев, името му е „Устрем”. Изграждането на паметника започва на 7 април 1938 г., в основата му е зазидан стъклен съд с броеве от местната и централна преса., Акта за изграждане на паметника, Списък с имената на загиналите 47 офицери и 194 войници. Официално паметника е открит на 4 юни 1939 г., след двудневни тържества. Понастоящем документите се съхраняват в музея.

Дълги години паметникът е бил в центъра, но по политически причини е демонтиран и изхвърлен в покрайнините на града. След обществените промени през 1944 г. военният паметник е жертва на политизиране и спекулация със сюжетите. След 1952 г. Военният паметник е демонтиран и захвърлен в боровата гора край града. Изчезват барелефи, а фигурите корозират.

През 1961 г. Търговишкият градски съвет взема решение за възстановяване на паметника. Любомир Далчев е поканен да помогне монумента да заблести отново. Вместо изчезналия барелеф за 1916 г. е поставен нов отнасящ се за Отечествената война. През 1968 година отново е издигнат в градския парк, където се намира и сега.

След близо 40 години забрава, през 2015 година, започна възстановяване на оригиналния вид на паметника. Местният Ротари клуб дарява 15 000 лв .за съживяване на историческата памет, с помощта на които са направени отливки на липсващите бронзови части.

State of legal protection

Публична

Owner

Община Търговище

Opening

Свободен достъп

Entrance Fee

Без входни такси

Other heritage sites nearby

Location

Back to list