World War One Sites - The NETWORLD Database

Паметник-чешма на артилеристите от Шуменския гарнизон, Шумен, България

Посветена е на всички участвали и загинали във войните. На 4 ноември 1929г. са тържествено осветени плочите. Във вестник „Шумен“ от с.г. са запазени данни за неговото откриване. Изграден е изцяло с дарения от граждани и роднини на загиналите.

Bulgaria, Шумен

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

100 m2; височина на паметника- 5 m

State of repair/preservation

Добро

Historical WWI Context

Паметникът-чешма, който днес се намира пред едно от многото военни поделения, е построен през 1929 г. в района на Пети артилерийски полк. На него написано „Съградена с благодорната помощъ: 50 000 лв., подарени отъ Маланка Вълчева и Вълчо Събев и доброволните дарения на чиновете от 5-то артилерийско дарение, Шуменската окръжна постоянна комисия, Шуменската общественост през 1928-1929 год. и от други родолюбиви граждани.” На паметника са изписани имената на всички загинали артилеристи от шуменските поделения.

Полкът е създаден с указ №40 от 31 март 1889 година. Той се формира в град Шумен, като за негов кадър му служат 2-ра, 4-та, 7-ма и 8-ма полски батареи и горският (планински) взвод от първият в България артилерийски полк – 2-ри артилерийски полк, който по това време квартирува в Шумен. През Първата световна война мирновременният 5-ти артилерийски полк развръща два полка – 5-ти и 15-ти артилерийски полк, които образуваха 4-та артилерийска бригада, съставляваща артилерията на 4-та Преславска дивизия. Неувяхваща слава покрива бойното знаме на полка по бойните поля на Тракия, Добруджа и Македония. Безспорен връх през тази война е Тутраканската епопея. Важна роля за тази велика победа имаха батареите на 5-ти и 15-ти артилерийски полкове, които показаха не само своята отлична бойна подготовка, но също и своя висок боен дух и непоклатим устрем. Следват нови славни страници в историята на полка при Аптаат, Кубадин, Добрич, Каралеската чешма, Меджидие. При Кубадин артилеристите от 5-ти полк показаха, че са достойни синове на защитниците на Шипка.

В началото на 30-те години се строят такива паметници в цяла България. Цели се да се повдигне духа на Българите след краха в ПСВ и Ньойския договор. Те са израз на вярата, за която са загинали хората и техните наследници трябва да продължат тяхната борба. Поради това, че повечето са загинали извън пределите на България се строят паметниците с идеята близките им да отидат да се поклонят пред делото им и да се пази паметта им.

След като МО дарява терена на община Шумен за него започват да се грижат различни организации – НД „Традиция“, Съюза на запасните офицери, „Крум Страшни“.

През 2015 г. паметникът е осиновен от Димитър Александров, който е депутат в момента. Това се е наложило поради закриването на военното формирование в района, което се е грижило за него.От тогава той се поддържа много добре.

На Архангелова задушница винаги се поднасят венци на паметника.

Оръдието пред паметника е свалено в момента и е заменено с негов макет. Има само 4 такива оръдия в целия свят. Неговата колекционерска стойност е 500 000 евро. То все още е действащо и може да произведе изстрел. В момента то се намира в музея на гарнизона на полка.

Паметникът е един от емблематичните за Шумен. Израз на почитанието е реакцията на гражданите, когато се решава, че паметника трябва да се премести. Населението се обявява против и го спасява.

State of legal protection

Обществен

Owner

Публична общинска собственост

Opening

Свободен достъп

Entrance Fee

Без такси

Further information sources

www.aadcf.nvu.bg/museum/museum.html

www.pan.bg/view_article-59-21969-dnes-praznuvat-bylgarskite-artileristi-chestito.html

oblastshumen.government.bg/files/memorials/Memorials2013.htm

dariknews.bg/regioni/shumen/shumenskite-voenni-shte-otbelezhat-11-mart-den-na-raketni-vojski-i-artileriqta-1557858

Библиография:

Тодоров, Т., Александрова, Я.. Пътеводител на архивните фондове 1877 – 1944 г.. Т. 2. София, 1977.

Йотов, Петко, Добрев, Ангел, Миленов, Благой. Българската армия в Първата световна война 1915 – 1918 – Кратък енциклопедичен справочник. София, 1995.

Бойчев, Петър. Симеонов, Радослав. Те загинаха за Добруджа. София, ИК „Гутенберг”, 2016 г.

Първата световна война и събитията на Добруджанския фронт. The First World War and the events on the Dobrudzhan  front. Сборник с изследвания. Тутракан, 2011 г.

Dobrudja – Politicsq Societyq Economy and Culture (XIX-XX Centure). Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (XIX-XX в.). Тутракан, Ковачев, 2015 г.

Dobrudzha in the Wars for National unification. Добруджа във войните за национално обединение. Добрич, 2016 г.

Other heritage sites nearby

Location

Back to list