World War One Sites - The NETWORLD Database

Войнишки паметник, Добродан, България

Паметникът на 34-ти троянски полк в с. Добродан е изграден по идея на Христо Данов, дългогодишен кмет на селото. Родовата му съдба е тясно свързана с ПСВ, защото неговият дядо ст. Подофицер Христо Ив. Данов е убит на Дойранската позиция през 1917 г.

Bulgaria, Добродан

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

16 m2

State of repair/preservation

Много добро

Historical WWI Context

Първият паметник в памет на загиналите в ПСВ в с. Добродан е издигнат непосредствено след края на войната през 1919 г. При посещение на внучката на загинал войник от 34-ти троянски полк се заражда идеята за изграждането на нов паметник. Наследничката е архитект и изработва проект на паметника. Първоначално новият паметник е трябвало да бъде с християнски кръст отгоре, но поради това, че има загинали в боевете и мюсюлмани от селото, е заменен с кръст „За храброст“. На него, на плочи от черен гранит са изписани имената на всички загинали от с. Добродан, както и местата на които се е сражавал полка. Паметникът е издигнат чрез дарения от местни жители, наследници и средства от Министерство на отбраната. Основен дарител е полк. Русчев, който е председател на дружеството на царските офицери. През 2004 г. е създаден и нициативен комитет за издирване и възстановяване на паметниците на загиналите през войните.

Паметникът в с. Добродан е официално открит на 9 май 2009 г. в присъствието на 116 гвардейци и много официални гости. Датата на откриване не е случайна – на този ден е загинал дядото на архитетката – ефр. Христо Ацеков. Всяка година наследниците на загиналите идват на войнишка задушница и поднасят цветя в памет на героизма им. Паметникът е използван също и на официални празници.

State of legal protection

Защитен

Owner

Публична общинска собственост

Opening

Свободен достъп

Entrance Fee

Няма входна такса

Further information sources

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD

www.militarymuseum.bg/Pages/Military%20history/Voenni%20pametnici/Kniga.pdf

www.facebook.com/media/set/

 

Bibliography:

Йотов, Петко, Добрев, Ангел, Миленов, Благой. Българската армия в Първата световна война 1915 – 1918 – Кратък енциклопедичен справочник. София, 1995.

Вазов, Владимир. Животописни бележки. София, 1992.

Ки­сьов Р. Добродан. Троян: АЛЯ, 2004.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list