World War One Sites - The NETWORLD Database

Мемориал "Неовършаният харман“, Житен, Добрич, България

Мемориалната градина представлява уникален паметник в центъра на село Житен, със зелени площи и парково пространство - място за поклонение пред паметта на отвлечените в Молдова добруджанци по време на Първата световна война. Изградена е по идея на Гено Генов - наследник на отвлечен добруджанец. Идеята е паметникът да напомня за историческите събития. С финансовата подкрепа на Община Ген. Тошево на 18 октомври 2007 г. беше направена първата копка а на 3 ноември 2009 г. Тържествено бе открита Мемориална градина „Неовършаният харман”. За 100 годишнината от трагичното събитие, 15 август 2016 г., се изгради разширение на „Неовършаният харман” с изписването на над 12 000 имена на отвлечени и незавърнали се от Молдова добруджанци.

Bulgaria, Житен, Област Добрич

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Общ размер: д – 15 м; ш – 1.00 м; в – 4.00 м.

State of repair/preservation

Отлично

 

Historical WWI Context

В средата на август 1916 г., непосредствено преди участието на Румъния в Първата световна война, властите в Букурещ предприемат драстични и насилствени мерки срещу гражданското население в Добруджа. Между 25 и 30 хил. души, сред които основно са кметове, свещеници, учители, интелектуалци, търговци и земеделци, са отвлечени насилствено и изпратени в концентрационни лагери в Молдова. Там те са настанени в мизерни бордеи и землянки, без елементарни хигиенни условия и здравно обслужване. Сред отвлечените има дори жени и деца, както и представители на други народности в Добруджа като турци и германци. От студ, глад, болести, изнурителен труд и мъчения загиват около три четвърти от интернираните. За терзанията и мъките на отвлечените добруджанци днес напомнят само издигнатите в десетки селища на областта монументи и паметни плочи с имената им. Въпреки че проблемът с отвлечените хора в Добруджа намери някакъв международен отзвук, то той  не е решен чак до януари 1918 г.  

State of legal protection

Публична

Owner

Община Генерал Тошево

Kind of cultural use of WWI

Opening

Свободен достъп

Entrance Fee

Без входни такси

Further information sources

otkaranite.bg

https://dariknews.bg/regioni/dobrich/otkriha-obnovenata-chast-kym-memoriala-neovyrshaniqt-harman-v-selo-zhiten-1607486

http://dobrich.topnovini.bg/node/729651

www.desant.net/show-news/36752

bnr.bg/varna/post/100575373/obshtina-general-toshevo-podpomaga-doizgrajdaneto-na-memorialnata-kompozicia-neovarshaniat-harman

toshevo.org/g/

www.dobrichmedia.com/news/dobrudzha_3/iskat-da-razshiriat-memoriala-neovarshaniiat-harman-v-zhiten_12099.html

Библиография:

ebridge.info/bg/statii/dobrudja-v-prevratnostite-na-vremeto-dobrudja-v-godinite-na-pyrvata-svetovna-vojna

Бойчев, Петър. Симеонов, Радослав. Те загинаха за Добруджа. София, ИК „Гутенберг”, 2016 г.

Първата световна война и събитията на Добруджанския фронт. The First World War and the events on the Dobrudzhan front. Сборник с изследвания. Тутракан, 2011 г.

Dobrudja – Politics, Society, Economy and Culture (XIX-XX Centure). Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (XIX-XX в.). Тутракан, Ковачев, 2015 г.

Dobrudzha in the Wars for National unification. Добруджа във войните за национално обединение. Добрич, 2016 г.

Букурещкият мирен договор и съдбата на Южна Добруджа. Добрич, 1994 г.

Минков, Р. Кървавата бразда на Добруджа. Румънските жестокости в Молдова 1916-1918 г. Добрич, 2013 г.

Location

Back to list