World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul Eroilor de la Mărăşti, judeţul Vrancea, România

Satul Mărăști a intrat în istorie ca urmare a luptelor din Primul Război Mondial, aici înregistrându-se primele victorii ale Armatei Române din campania din 1917. Mărăștiul era ocupat de armatele austro-ungare, iar pentru cucerirea sa Armata a II-a, condusă de generalul Averescu, avea să-l distrugă aproape în totalitate. În prima zi a luptelor – 9 iulie 1917 generalul Al. Mărgineanu, care a luat cu asalt liniile inamice din Mărăști, a promis refacerea satului. Într-o adunare care a avut loc, ulterior, tot pe front s-a hotărât constituirea Societății ”Mărăști”, cea care avea să reconstruiască satul și să îl transforme într-una din cele mai moderne localități rurale din România interbelică. La intrare în sat, pe un portal asemănător unui arc de triumf stă scris Câmpul istoric de la Mărăşti.

Mausoleul este situat la NV de oraşul Panciu (circa 27 km). Monumentul adăposteşte rămăşiţele ostaşilor români căzuţi în primul război mondial în bătălia de la Mărăşti (iulie 1917). Construcţia, inceputa in 1928, este proiectată de arh. Pandele Şerbănescu şi decorată cu basoreliefuri de A. Bordenache. Subsolul adăposteşte sarcofagele cu osemintele generalilor Alexandru Averescu, Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu. La subsol se află un mic muzeu în care s-au expus obiecte ce au aparţinut generalului Văitoianu şi arme din primul război mondial. Pe faţada monumentului s-au amplasat 15 plăci de marmură albă pe care s-au inscripţionat numele regimentelor şi ostaşilor participanţi la luptele desfăşurate pe aceste meleaguri.

Sursa:

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=669

http://www.marasti100.ro/mausoleul-marasti/#!

Romania, Regiunea Sud-Est, județul Vrancea

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Suprafaţa 1000 mp

State of repair/preservation

In perioada 2009-2014, mausoleul a intrat într-un amplu proces de reabilitare și restaurare, lucrările fiind finanțate de Uniunea Europeana, prin Programul Regio.

Historical WWI Context

Mausoleul a fost construit în memoria eroilor căzuți în luptele de la Mărăști. Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între iulie - august 1917 și a fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană. A fost cea mai de succes operaţiune militară aliată din 1917, victoria de la Mărăşti contribuind enorm la ridicarea moralului soldaţilor, dar, în cele 10 zile de lupte crîncene au pierit 1.469 de soldaţi şi au fost răniţi încă 3.052 de ostaşi ai Armatei a II-a Române.

http://www.marasti100.ro/mausoleul-marasti/#! https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_M%C4%83r%C4%83%C8%99ti

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (VN-IV-m-A-06632), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Primăria comunei Răcoasa

Kind of cultural use of WWI

http://www.muzeulvrancei.ro/mausolee/mausoleul-marasti/

La aproape un secol distanță, Primăria Răcoasa inițiază proiectul ”100 ani de eroism la Mărăști” prin care intenționează să creeze un traseu memorialistic a ceea ce a însemnat bătălia de la Mărăști și să evoce activitatea Societății ”Mărăști”, formată din personalități militare și care, printr-un efort deosebit, au reconstruit satul distrus în Primul Război Mondial.

http://www.marasti100.ro/societatea-marasti/

Opening

Vizitarea monumentului se face pe tot parcusul anului între orele 9.00-17.00.

Entrance Fee

4 RON (0,9 EUR) ADULTI, 2 RON (0,45 EUR) COPII/ELEVI/STUDENTI (Sursa: informatii obtinute direct de la proprietar prin telefon, noiembrie 2017)

Public Transport

Există curse regulate de microbuz care vin de la Soveja si pleaca catre Mărăşesti si Bertea  (Sursa: informatii obtinute de la primaria comunei, noiembrie 2017)

Museums Private Collections

Location

Back to list