World War One Sites - The NETWORLD Database

Ansamblu memorial 1916-1919 din Târgu Ocna, județul Bacău, România

Ansamblul memorial 1916-1919 se află în curtea Ansamblului Bisericii „Sfântul Nicolae”. Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial este împrejmuit de un zid de gresie. Pe latura de nord a cimitirului este amplasat un monument cu o placă de marmură încadrată de două coloane adosate. Monumentul este acoperit cu un mic acoperiș în patru ape, din țiglă ceramică. Pe placa de marmură este gravat textul: „Aici odihnesc eroii căzuți pe aceste locuri în războiul 1916-1919. Construit de Societatea Cultul Eroilor. Comitetul Central București în anul 1932”.

În centrul cimitirului, pe un postament, se înalță un obelisc înalt de 3,60 m. Pe fațada principală a obeliscului regăsim următoarea inscripție: „Vitejilor căzuți pe aceste meleaguri în războiul de întregire 1916-1919. Cei ce căzut-au pentru țară/Pe lanul câmpului bogat/Jertfind o întreagă primăvară/Nu au murit, ci au înviat”.

În jurul monumentului sunt 70 de morminte cu însemne funerare, fiecare dintre ele purtând numele unui erou. Acest cimitir mai este cunoscut și sub numele de „cimitirul cu tunuri”.

Romania, Regiunea Nord-Est, județul Bacău

Type of WWI-heritage

  • War monument
  • Military cemetery

Dimensions

Monumentul (situat pe latura de nord a cimitirului unde de afla localizat) are peste 3 metri înălțime. Obeliscul (din centrul cimitirului) are 3,6 metri înălțime.

State of repair/preservation

Stare avansată de degradare: zidul de incintă al cimitirului prezintă fisuri.

Historical WWI Context

Ansamblul memorial este ridicat în cinstea eroilor care au luptat în Primul Război Mondial.

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (codul BC-IV-m-A-00908.03), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Primăria orașului Târgu Ocna

Kind of cultural use of WWI

Opening

Accesul vizitatorilor nu este restricționat.

Entrance Fee

Fără taxă

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Orasul Targu Ocna se afla pe linia de cale ferata ce leaga Moldova de Transilvania pe ruta Adjud – Siculeni (Miercurea Ciuc). Sunt patru trenuri directe ce fac legatura intre Targu Ocna si Siculeni (Miercurea Ciuc) si 8 trenuri intre Targu Ocna si Adjud (https://www.cfrcalatori.ro/)

Există curse regulate de autobuz pe urmatoarele rute: Târg Ocna - Brăteşti, Târgu Ocna – Slănic Moldova si retur, Târgu Ocna – Nicorești, Târgu Ocna – Dofteana, Târgu Ocna – Onești și retur, Târgu Ocna – Vâlcele, Tîrgu Ocna – Viișoara, Comanesti – Targu Ocna -  Onesti – Bucuresti si retur, Brașov – Targu Ocna – Piatra Neamț și retur, Bacau – Târgu Ocna – Slanic Moldova si retur, Târgu Mureș - Târgu Ocna – Bacău și retur, Iași – Târgu Ocna – Slanic Moldova și retur (http://cnipttirguocna.ro/transport/#1446527054896-74b1921f-636c)

Other heritage sites nearby

Location

Back to list