World War One Sites - The NETWORLD Database

Monumentul Eroilor Cavaleriști din Primul Război Mondial din Oituz, județul Bacău, România

Monumentul Eroilor Cavaleriști din Primul Război Mondial se află pe Dealul Coșna din Oituz și a fost ridicat în anul 1924, de către Societatea ”Cultul Eroilor” cu sprijin obstesc. Opera a fost realizată de sculptorul Vasile Ionescu Varo.

De forma unui obelisc înalt de 5 m realizat din piatră, este așezat pe un postament din ciment și piatră. La baza obeliscului se află un cavalerist în poziție de atac, un cal și un scut heraldic cu stema României din bronz, material din care este făcut și vulturul aflat în partea superioară.

La inaugurare, monumentul avea postată pe fațada principală în partea superioară un medalion din bronz cu chipurile Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria - întruchipată ca și soră de caritate. Între acesta și scutul heraldic se găsea o placă memorială din marmură roză, ce avea gravat cu litere de aur următorul text:

„În amintirea eroilor din Divizia 1 Cavalerie, Regimentelor 1, 4, 5, 9, 10 Roșiori, 3 Călărași și 1 Cavalerie pe jos, compania 1 și compania 2 cicliști, Divizionul artilerie călăreață. Brigada II-a Călărași, Reg. 7 si 9 Călărași căzuți în timpul războiului pentru întregirea neamului 1916-1918”.

O altă placă situată pe partea stângă consemna localitățile mai de seamă pe unde a luptat Divizia 1 Cavalerie. La bază pe a doua treaptă se află un aranjament cu sabie și frunze de stejar.

 

Romania, regiunea Nord Est, județul Bacău

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Monumentul are o înălțime 5 m

State of repair/preservation

bine conservat

Historical WWI Context

Monumentul este ridicat în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în timpul bătăliei de la Oituz din Primul Război Mondial, confruntare militară desfășurată între armata română sprijinită de trupele Imperiului Rus, împotriva trupelor germane și austro-ungare. Prin aceasta batalie a fost stopată ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea pătrunderea în Moldova şi scoaterea României din război (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Oituz).

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (BC-IV-m-A -00935), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Consiliul Local Oituz

Kind of cultural use of WWI

Date nedisponibile

Opening

Vizitarea monumentului se poate face tot parcursul anului.

Entrance Fee

Nu există

Public Transport

Cea mai apropiata statie feroviara este la Targu Ocna de pe linia de cale ferata Adjud – Siculeni (Miercurea Ciuc). Pe zi sunt patru trenuri directe ce fac legatura intre Targu Ocna si Siculeni (Miercurea Ciuc) si 8 trenuri intre Targu Ocna si Adjud (https://www.cfrcalatori.ro/)

De asemenea, exista curse de autobuz/microbuz de la Oituz spre/dinspre orase mai mari cum ar fi Onesti, Brasov, Comanesti, Moinesti si chiar curse de autobuz spre destinatii internationale spre mari orase din  Europa

(http://www.autogari.ro/Oituz/Plecari)

Location

Back to list