World War One Sites - The NETWORLD Database

Monumentul Muzeu Măgura Ocnei din Târgu Ocna, județul Bacău, România

Acesta este unul dintre cele mai impresionante monumente ridicate în memoria ostașilor căzuți în primul război mondial. A fost construit între 1925-1928 în memoria celor peste 14.000 de ostaşi români căzuţi în Primul Război Mondial pe fronturile de la Oituz, Coşna şi Cireşoaia.

Pe frontispiciu stă înscris: “Spuneţi generaţiilor viitoare că noi ne-am făcut datoria”. Lucrările pentru ridicarea acestui impunător edificiu au fost făcute de către soldaţii veterani, rămaşi în viaţă după aprigele lupte de la Oituz-Coşna-Cireşoaia.

Monumentul cuprinde un parter şi două etaje, legate printr-o scară interioară circulară, are o înălţime de 22 m şi este în întregime ridicat din piatră cioplită, în formă de obuz. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, era păzit zi şi noapte de ostaşii din garnizoana oraşului. După război, monumentul a fost lăsat în paragină dar, între anii 1972-1974, el a fost renovat si deschis ca muzeu.

Romania, Regiunea Nord-Est, jud. Bacău

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Înălțime 22 m

State of repair/preservation

Date nedisponibile

Historical WWI Context

Unităţile germane şi austro – ungare se apropiau din ce în ce mai mult de oraşul Tg. Ocna. Pericolul cuceririi Văii Trotuşului de către inamic, va determina Marele Cartier General Român să trimită urgent în această zonă trupe de rezervă. Astfel că, spre seara zilei de 11 august, după ce vor străbate o distanţă de 145 km pe jos şi cu echipament de război, Batalionul Cireşoaia, va ajunge în apropiere de Tg. Ocna, într-un sat, Brăteşti. După câteva ore de odihnă, un grup de soldaţi din batalionul maiorului Virgil Bădulesu, conduşi de către Elisei Ursac, vor ajunge în Bogata. De aici, pe cărări ocolitoare şi ferite de privirea inamicului, vor ajunge în spalele liniilor germane aflate pe vârful Cireşoaia. Luat prin surprindere, inamicul se va retrage în dezordine, lăsând în urma sa numeroşi prizonieri şi armament. 

Luptele vor continua şi în zilele următoare atât pentu frontul de la Cireşoaia, cât şi pentru cel de la Coşna. Luptând cu eroism, soldaţii Regimentului de Cavalerie şi cel al Regimentului 2 de Grăniceri vor reuşi să recucerească vârful Coşna în 13 august 1917. (Sursa: cnipttirguocna.ro/monumentul-magura-ocnei/).

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/.

State of legal protection

Date nedisponibile

Owner

Primăria orașului Târgu Ocna

Kind of cultural use of WWI

Opening

Date nedisponibile

Entrance Fee

Date nedisponibile

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Orasul Targu Ocna se afla pe linia de cale ferata ce leaga Moldova de Transilvania pe ruta Adjud – Siculeni (Miercurea Ciuc). Sunt patru trenuri directe ce fac legatura intre Targu Ocna si Siculeni (Miercurea Ciuc) si 8 trenuri intre Targu Ocna si Adjud (https://www.cfrcalatori.ro/)

Există curse regulate de autobuz pe urmatoarele rute: Târg Ocna - Brăteşti, Târgu Ocna – Slănic Moldova si retur, Târgu Ocna – Nicorești, Târgu Ocna – Dofteana, Târgu Ocna – Onești și retur, Târgu Ocna – Vâlcele, Tîrgu Ocna – Viișoara, Comanesti – Targu Ocna -  Onesti – Bucuresti si retur, Brașov – Targu Ocna – Piatra Neamț și retur, Bacau – Târgu Ocna – Slanic Moldova si retur, Târgu Mureș - Târgu Ocna – Bacău și retur, Iași – Târgu Ocna – Slanic Moldova și retur (http://cnipttirguocna.ro/transport/#1446527054896-74b1921f-636c)

Museums Private Collections

 

Muzeul deține o colecție de fotografii originale din primul război mondial, diferite tipuri de armament și muniție din primul război mondial, medalii onorifice acordate pentru fapte de vitejie, uniforme de soldat etc.

Location

Back to list