World War One Sites - The NETWORLD Database

Poarta Eroilor (1916-1918) din Pitesti, Romania

Poarta Eroilor este un monument inaugurat la 28 septembrie 1926, și construit sub forma unei porți tradiționale românești, fiind lucrat din zidărie pe fundații și soclu din piatră și acoperit cu țiglă. Deasupra bolții cu amplă deschidere, spre stradă, stă scris cu majuscule arhaice proeminente „1916 POARTA EROILOR 1918“ și „Regimentul  Argeş no. 4“, iar pe arcada din interior o explicație succintă „Pentru țară, pentru glorie și drapel”. Având statura impunătoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeșeni căzuți pentru înfăptuirea unității naționale. Poarta a fost realizată într-un stil arhitectonic tradiţional, în forma unui arc simplu, dar maiestuos, sprijinit pe doi stâlpi pe care sunt trecute denumirile unor locaţii sau zone (Bran, Şercaia, Poiana Mărului, Şinca Nouă, Şinca Veche, Mohu, Predeluş, Dealul Porcului) în care regimentul argeşean de dorobanţi a purtat luptele în perioada 1916-1917.

Romania, Regiunea Sud Muntenia, jud. Argeş

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

date nedisponibile

State of repair/preservation

Poarta Eroilor a fost restaurată în anul 2008.

Historical WWI Context

Lucrarea monumentală este ridicată în cinstea regimentului argeșan de dorobanți care au luptat în Primul Război Mondial. Regimentul 4 Dorobanţi Argeş a fost o unitate militară a armatei române care a luptat in primul razboi mondial in campaniile din Transilvania, Moldova şi Basarabia. 

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip B (AG-III-m- B-13864), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Date nedisponibile

Kind of cultural use of WWI

În interiorul stâlpilor porţii a fost amenajat un mic muzeu militar, unde erau expuse trofeele de război luate de ostaşii în luptele de la Mărăşti.

Opening

Vizitarea monumentului se poate face tot parcursul anului.

Entrance Fee

Date nedisponibile

Public Transport

Exista linia de cale ferata Bucuresti-Pitesti (12 trenuri pe zi intre cele 2 orase), de asemenea Pitestiul este connect si cu Craiova pe cale ferata via Piatra Olt (5 trenuri pe zi intre cele 2 orase) (http://mersultrenurilorcfr.ro/)

Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/Pitesti/Plecari).

Totodata trebuie mentionat si trasportul local din orasul Pitesti (http://www.publitrans2000.ro/ )

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list