
World War One Sites - The NETWORLD Database
Poarta Eroilor (1916-1918) din Pitesti, Romania
Poarta Eroilor este un monument inaugurat la 28 septembrie 1926, și construit sub forma unei porți tradiționale românești, fiind lucrat din zidărie pe fundații și soclu din piatră și acoperit cu țiglă. Deasupra bolții cu amplă deschidere, spre stradă, stă scris cu majuscule arhaice proeminente „1916 POARTA EROILOR 1918“ și „Regimentul Argeş no. 4“, iar pe arcada din interior o explicație succintă „Pentru țară, pentru glorie și drapel”. Având statura impunătoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeșeni căzuți pentru înfăptuirea unității naționale. Poarta a fost realizată într-un stil arhitectonic tradiţional, în forma unui arc simplu, dar maiestuos, sprijinit pe doi stâlpi pe care sunt trecute denumirile unor locaţii sau zone (Bran, Şercaia, Poiana Mărului, Şinca Nouă, Şinca Veche, Mohu, Predeluş, Dealul Porcului) în care regimentul argeşean de dorobanţi a purtat luptele în perioada 1916-1917.
Romania, Regiunea Sud Muntenia, jud. Argeş
Type of WWI-heritage
- War monument
Dimensions
date nedisponibile
State of repair/preservation
Poarta Eroilor a fost restaurată în anul 2008.
Historical WWI Context
Lucrarea monumentală este ridicată în cinstea regimentului argeșan de dorobanți care au luptat în Primul Război Mondial. Regimentul 4 Dorobanţi Argeş a fost o unitate militară a armatei române care a luptat in primul razboi mondial in campaniile din Transilvania, Moldova şi Basarabia.
Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/
State of legal protection
Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip B (AG-III-m- B-13864), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015
Owner
Date nedisponibile
Kind of cultural use of WWI
În interiorul stâlpilor porţii a fost amenajat un mic muzeu militar, unde erau expuse trofeele de război luate de ostaşii în luptele de la Mărăşti.
Opening
Vizitarea monumentului se poate face tot parcursul anului.
Entrance Fee
Date nedisponibile
Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby
Accomodation
Public Transport
Exista linia de cale ferata Bucuresti-Pitesti (12 trenuri pe zi intre cele 2 orase), de asemenea Pitestiul este connect si cu Craiova pe cale ferata via Piatra Olt (5 trenuri pe zi intre cele 2 orase) (http://mersultrenurilorcfr.ro/)
Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/Pitesti/Plecari).
Totodata trebuie mentionat si trasportul local din orasul Pitesti (http://www.publitrans2000.ro/ )
Further information sources
Other heritage sites nearby
Museums Private Collections
Poarta Eroilor (1916-1918) din Pitesti, Romania
44.857536 24.860912 fileadmin/res/images/layout/standar-marker.pngLocation