
World War One Sites - The NETWORLD Database
Monumentul-Mausoleu al eroilor din primul război mondial, Targu Neamt, Romania
Monumentul-mausoleu (vânători de munte) a fost inaugurat la 29 iunie 1939 și este realizat de arhitectul Theodor Burca. Este atât monument (deoarece reprezintă o operă arhitecturală şi de artă de mari proporţii, destinată să comemoreze jertfele de glorie şi de eroism ale neamului, din Primul Razboi Mondial) cat si mausoleu, (deoarece este un monument funerar mare, ridicat în memoria eroilor vânători de munte căzuţi pe frontul de luptă în Razboiul de Reîntregire a Neamului şi înhumaţi în cripta de la baza monumentului).
Lucrarea are un soclu cu înălţimea de 16 metri, care sugerează prin forma sa un foişor de observator. Pe laturi sunt trei plăci de marmură: una aminteşte data de 27 iulie 1917, când vânătorii de munte au plecat pe linia frontului; o placă mare cuprinde numele celor 72 “vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare”, şi a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.
Pe soclu mai sunt două basoreliefuri: unul prezintă o femeie înaripată, care simbolizeaza România. Este îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la şold şi face un salt de pe un vârf de munte. În mâna stângă ţine stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă întinsă are o cunună de lauri.
Al doilea basorelief prezintă militari români avântându-se în luptă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur ce-şi ia zborul către vest, direcţia ostaşilor primului batalion de vânători de munte porniţi spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafaţă cripta mausoleului, sub forma unui mormânt, cu o cruce albă pe lespedea neagră.
http://monumenteneamt.ro/monumentul-eroilor-din-primul-razboi-mondial-vanatorilor-de-munte
Romania, Regiunea Nord - Est, jud. Neamţ
Type of WWI-heritage
- War monument
Dimensions
Înălțime 16 m
State of repair/preservation
Monumentul-mausoleu a fost renovat în anul 1990.
Historical WWI Context
Edificiul este închinat eroilor Batalionului de Vânători de Munte din Tîrgu Neamț, căzuți în luptele de la Oituz, din vara anului 1917.
Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/.
Recent Images
Historical Images
State of legal protection
TObiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip B (NT-III-m-B-10746), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015
Owner
Consiliul Local Târgu-Neamț
Kind of cultural use of WWI
Opening
Accesul vizitatorilor nu este restricționat
Entrance Fee
Fără taxă
Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby
Accomodation
Public Transport
Există linia de cale ferată Târgu Neamț – Pașcani care face legatura cu magistrala
Magistrala de cale ferată București – Bacău – Pascani – Suceva – Viscasni (https://www.cfrcalatori.ro/ ). Intre Targu Neamt si Pascani (si viceversa) sunt 6 trenuri pe zi (http://mersultrenurilorcfr.ro/). Mai departe, de la Pascani se poate ajunge pe calea ferata si la Iasi.
Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/TarguNeamt/Plecari
Further information sources
Other heritage sites nearby
Museums Private Collections
Monumentul-Mausoleu al eroilor din primul război mondial, Targu Neamt, Romania
47.211231 26.362871 fileadmin/res/images/layout/standar-marker.pngLocation