World War One Sites - The NETWORLD Database

Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi,Târgu Jiu, Romania

Ansamblul monumental din Târgu-Jiu cuprinde monumentele realizate de marele nostru sculptor Constantin Brâncuşi, părintele sculpturii moderne, în perioada 1937-1938 și anume: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana fără Sfârșit, cărora li se adaugă și altele mai mici (scaunele de pe alee și băncile de la Poarta Sărutului).

Ansamblul a fost menit să preamărească „memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire (citat din documente de donaţie), în luptele  care s-au purtat de-a lungul râului Jiu în Primul Război Mondial.

Mesajul acestui ansamblu, deopotrivă sculptural/artistic, urbanistic și arhitectural nu poate fi înțeles pe deplin fără a integra informațiile legate de tradițiile românești, dar și cu geniul unui artist care a luat contact și cu specificul artei altor popoare, în special orientale. „Arta trebuie să fie universală și accesibilă tuturor”, spunea Brâncuși. Cu o anumită ocazie, artistul conchidea: „În artă ceea ce contează este bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi? Ajunge.” Brâncuși a lăsat ţării natale sinteza creaţiei sale sub forma unui ansamblu monumental, ca omagiu pentru eroii căzuţi în Luptele de la Jiu, în primul război mondial.

http://cnipt-targujiu.ro/ro/ansamblul-monumental-calea-eroilor-capodopera-lui-constantin-brancusi-de-la-targu-jiu/

http://centrulbrancusi.ro/categoria/ansamblul-monumental/scrieri-despre-ansamblu/

 

Romania, Sud-Vest Oltenia, jud. Gorj

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

"Coloana fără sfârșit (Coloana infinitului)" / The Endless Column (The Infinite Column) - 29.33 m (17 rhomboid modules) "Poarta sărutului" / The Gate of the Kiss - with a height of 5.13 m, a length of 6.45 m, and a thickness of 1.69 m. "Masa tăcerii" / The Table of Silence - with 2.15 meters in diameter, and a height of 0.88 m.

State of repair/preservation

Restaurarea ansamblului a fost terminată în anul 2003

Historical WWI Context

Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” comemorează eroismul ostașilor cazuți în Primului Război Mondial. Mai exact, este vorba de luptele de-a lungul râului Jiu (cunoscute in istorie ca fiind luptele de la Jiu) remarcandu-se rezistenţa eroică a locuitorilor oraşului Târgu Jiu atunci când, în dimineaţa zilei de 14 octombrie 1916, bătrânii, femeile şi copiii au reuşit să respingă atacul trupelor germane care vroiau să ocupe oraşul, cu multe jertfe din partea gorjenilor.

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

A history of Romania's participation in World War One can be found on the following website: www.marelerazboi.ro.

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (GJ-III-a-A -09465). Acest obiectiv este propus pentru a fi inclus in patrimoniou UNESCO.

Owner

Consiliul Municipal Târgu Jiu

Kind of cultural use of WWI

Operele brâncușiene sunt dispuse pe un ax – Calea Eroilor – ce străbate prin oraș, în linie dreaptă pe o distanță de 1.500 m și conduce vizitatorul de la Colana fără Sfârșit, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor către râul Jiu, în faţa căruia, Masa Tăcerii te invită la meditaţie, la reculegere.

Traseul poate fi parcurs și în celălalt sens, de la vest la est, de la Masa Tăcerii spre Coloana fără Sfârșit: Masa Tăcerii – Poarta Sărutului 160m – Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel 810 m – Coloana fără Sfârșit 530 m.

Opening

Vizitarea monumentului se poate face tot parcursul anului.

Entrance Fee

Fără taxă

Public Transport

Targu Jiu este situat pe linia de cale ferata ce face legatura intre Craiova și Simeria via Petrosani. Există un număr de 15 trenuri pe zi între Craiova și Târgu Jiu si viceversa. De asemenea între Târgu Jiu și Simeria există un număr de 5 trenuri pe zi  (dintre care două cu schimbare în Petrosani) (http://mersultrenurilorcfr.ro/).

Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/TarguJiu/Plecari ). Exista mai multe autogari in orasul Tagu Jiu (https://www.targujiu.info/ro/autogari-targu-jiu/ ).

Rețeaua locală de transport este bine reprezentată în interiorul orașului (http://www.transloc.ro/ )

 

Other heritage sites nearby

Location

Back to list