World War One Sites - The NETWORLD Database

Arcul de Triumf din Bucureşti, România

Arcul de Trimuf este un obiectiv de marca al Bucureștiului si al României. Arcul de Triumf marchează victoria României din Primul Război Mondial şi Unirea din 1918, fiind proiectat de arh Petre Antonescu. Monumentul a fost construit în perioada 1921-1922 și refăcut în perioada 1935-1936.

Arcul de Triumf nu este primul monument de acest gen ridicat în capitala României, el fiind precedat de câteva construcții provizorii cu semnificații asemănătoare, care au marcat, succesiv, victoria României în războiul de independență (1878), jubileul celor 40 ani de domnie ai regelui Carol I (1906) și revenirea familiei regale române din exilul de la Iași (1918).

În forma actuală, monumentul a fost inaugurat la 1 decembrie 1936 (la împlinirea a 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România), la festivitate participând regele Carol al II-lea, mama acestuia, regina Maria și prințul moștenitor Mihai.

Monumentul are formă de paralelipiped, construit din granit de Deva, în stil clasic, după modelul marelui Arc de Triumf de la Paris.

Fațada sudică este împodobită cu două medalioane în bronz, care înfățișează chipurile regelui Ferdinand și al reginei Maria, care le înlocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, după anii ’80.

Pe fatada nordică au fost sculptate două medalioane care înfățișează Bărbăția (un războinic cu sabie,) și Credința (un tânăr cu o cruce,) și două reprezentări ale Victoriei.

Pe pietrele de boltă ale Arcului de Triumf sunt înscrise numele localităților unde s-au purtat bătălii ale Primului Război Mondial pe teritoriu românesc (Mărășesti, Oituz, Cerna, Neajlov, Jiu Olt, Mărăști, s.a.), iar pe fațadele laterale sunt inscrise proclamațiile regelui Ferdinand către popor când țara a intrat în război și cea de la Alba Iulia cu prilejul încoronării.

Romania, București-Ilfov region

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Formă de paralelipiped, cu temelie de 25 × 11,5m și o înălțime de 27m.

State of repair/preservation

Lucrări de consolidare a monumentului au fost finalizate în noiembrie 2016 (proiectul „Consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf”, implementat de Primăria Municipiului București, prin Programul Operațional Regional 2007-2013) 

 

Historical WWI Context

Monumentul a fost construit pentru a cinsti victoria României din Primul Război Mondial şi Unirea din 1918.

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

 

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice

Owner

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – AMPT din cadrul Primariei Municipiului București 

Kind of cultural use of WWI

Arcul de Triumf adăpostește un mic muzeu cu patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918, care au putut fi vizitat cu diferite ocazii până la începerea lucrărilor de reabilitare (2014).

 

Opening

În prezent, acest mic muzeu nu poate fi vizitat, dar aceasta poate fi o optiune in viitor.

 

Entrance Fee

Date nedisponibile

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pentru mai multe informaţii a se vedea:
http://seebucharest.ro
http://romaniatourism.com/bucharest.html

Public Transport

Arcul de Triumf este accesibil cu transportul public respectiv cu metrou (http://www.metrorex.ro) si/sau cu autobuzul sau tramvaiul (http://www.ratb.ro/ ).

Cu metroul se poate folosit statia de metrou Aviatorilor (pe magistrala 2). Cu autobuzul se folosesc linile 131, 282, 330) sau de la Aeroport (http://www.bucharestairports.ro)  autobuzul 783; de asemenea, se poate folosi si tramvaiul 41 (statia Casin) care face legatura intre nordul Bcurestiului si partea sa de sud-vest.

 

Further information sources

Museums Private Collections

Pentru mai multe informatii a se vedea http://ampt.ro/ro/monument/arcul-de-triumf-2

 

Location

Back to list