World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul Eroilor cazuti în primul război mondial, Comana, România

Mausoleul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial este un monument istoric aflat în curtea Mănăstirii Comana din comuna Comana, județul Giurgiu. Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial.

În anul 1919 Societatea „Cultul Eroilor“ a hotărât construirea unui mausoleu în incinta mănăstirii Comana, pe baza indicațiilor date de marele istoric Nicolae Iorga.

Lucrările la mausoleu au început în anul 1926 și au fost finalizate în anul 1932. Mausoleul, de formă rectangulară, și acoperișul în două ape, a fost ridicat pe ruinele fostului paraclis al mănăstirii. Fațada principală a osuarului conținea elemente arhitecturale care erau copiate după cele ale mănăstirii Comana: coloanele, arcada și capitelurile. Materialele folosite la construcţia mausoleului au fost cimentul şi cărămida, iar pentru plăci, marmura.

În interiorul mausoleului s-a construit un sarcofag din piatră care are încrustate pe părţile laterale diverse motive florale. Pe latura frontal este montată o placă din marmură cu inscripţia: „Cei ce au căzut pentru ţară / Pe lanul câmpului bogat / Jertfind o-ntreagă primăvară / Nu au murit, ci au înviat“ (Mircea Dem. Rădulescu).

In mai 2002 pe latura frontală a mausoleului a fost amplasată o placă comemorativă în memoria a 5 aviatori britanici, prăbuşiţi cu avionul în balta Comana la 7 mai 1944 

Sursa:

http://www.cnr-unesco.ro/Comana.pdf

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mausoleul_Eroilor_din_Comana

https://once.mapn.ro/pages/view/129

Romania, Regiunea Sud Muntenia

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Height = 4.5 m, length = 14.5 m and width = 6.5 m

State of repair/preservation

Restaurat în 2016 după un amplu proces de restaurare, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Regional.

Historical WWI Context

În toamna anului 1916, în incinta mănăstirii Comana, trupele germane, aflate sub comanda feldmareșalul Anton Ludwig August von Mackensen, au început amenajarea unui cimitir de campanie în care au fost înhumați 720 de eroi, dintre care: 553 români (509 neidentificaţi şi 44 identificaţi); 151 bulgari neidentificaţi; 10 turci neidentificaţi; 4 ruşi neidentificaţi; 2 germani (unul neidentificat şi unul identificat). Alături de aceştia, în mausoleum  au mai fost înhumaţi, în cele 33 de cripte individuale reprezentate prin 19 firide, un număr de 42 de eroi români (27 identificaţi şi 15 neidentificaţi).

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/.

State of legal protection

This is an objective included in the List of Historic Monuments, classified as historical monuments type A (code: GR-II-m-A-14967.06), according to the Order of the Minister of Culture no. 2.828/2015

Owner

Mănăstirea Comana

Opening

Accesul vizitatorilor nu este restricționat

Entrance Fee

Fără taxă

Public Transport

Există curse regulate de microbuz  pe ruta Bucureşti – Comana care facilitează accesul vizitatorilor: cursele sunt din oră în oră, durata călătorie fiind de aproximativ 1 oră (https://aventuraparc.teamexpert.ro/microbuz-pana-la-comana/ )

Other heritage sites nearby

Location

Back to list