World War One Sites - The NETWORLD Database

Careul Militar Francez din Galați, România

În imediata apropiere a Mausoleului Eroilor Neamului din cimitirul Eternitatea se află un perimetru în care se află mormintele a 62 de militari francezi şi nouă militari algerieni care au murit în primul război mondial în spitalul militar francez din Galaţi. Mormintele se prezintă sub forma a 53 de cruci latine și 9 stele musulmane.

Romania, Regiunea Sud Est

Type of WWI-heritage

  • Military cemetery

Dimensions

Date nedisponibile

State of repair/preservation

Recent renovat (2015)

Historical WWI Context

În timpul Primului Război Mondial, la Galați a funcționat o misiune medicală franceză care a îngrijit peste 50.000 de răniți. Mulți dintre militarii francezi au murit și în anii de după încheierea războiului, în 1919 și 1920, când trupele franceze au rămas în zonă pentru a sprijini armata română în apărarea Basarabiei și pentru a împiedica Rusia să anexeze Basarabia.

Aflat la Dunărea Maritimă şi la câteva mile marine de vărsarea Dunării în mare, oraşul Galaţi era un punct strategic atât din punct de vedere economic, cât mai ales militar.

După intrarea României în Primul Război Mondial, poziţia aceasta strategică și linia de apărarea Focșani - Nămoloasa - Galați au ferit oraşul şi judeţul de o ocupaţie efectivă de către vreo naţiune beligerantă. Cu toate acestea, oraşul Galaţi a fost bombardat atât din Dobrogea, din munţii Măcinului, cât şi de pe dealurile Bugeacului, din Basarabia, suferind distrugeri multiple în acea perioadă. De asemenea, a fost bombardat din zepelinurile armatei germane.

În 7-8 ianuarie 1918, a avut loc bătălia pentru apărarea oraşului, trupele ruseşti bolşevizate (aliate în Primul Război Mondial) şi dezorganizate, aflate în retragere, au vrut să ocupe oraşul, în apărarea acestuia sărind forţele armate terestre, aeriene şi navale din Galaţi. Trupele ruseşti, înfrânte, s-au predat inamicului, adică armatei germane care se afla cantonată dincolo de Siret.

 Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/.

State of legal protection

Nu este înscris pe lista monumentelor istorice

Owner

Primăria municipiului Galaţi

Kind of cultural use of WWI

Date nedisponibile

Opening

Accesul vizitatorilor nu este restricționat.

Entrance Fee

Fără taxă

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Magistrala de cale ferată București – Buzău – Brăila – Galați. Totodată, Galaţiul este conectat cu oraşele din Moldova prin linia de cale ferată Galaţi-Tecuci. De exemplu accesul pe calea ferată pe ruta Galaţi – Iaşi se poate face via Tecuci-Bârlad sau via Tecuci-Mărăşeşti-Paşcani.

Există 5 trenuri directe pe zi între Bucuresti şi Galaţi şi două trenuri directe pe relaţia Galaţi – Iaşi şi retur (http://www.infofer.ro/ ).

Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/Galati/Sosiri)

Rețeaua locală de transport (autobuze, tramvaie, trolebuze) este bine reprezentată în interiorul orașului (http://www.transurbgalati.ro/trasee.php)   

Further information sources

Informații suplimentare cu privire la evenimentele din Primul Război Mondial din Galați:

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Date nedisponibile

Location

Back to list