World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial, Toplita, jud. Harghita, România

Mausoleul a fost construit din iniţiativa Societăţii „Cultul Eroilor “ şi a fost inaugurat în anul 1925 de primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, originar din municipiul Topliţa. Pe frontispiciul monumentului este inscripţionat textul "Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici... Ardealul vi se închină!".

La baza mausoleului se găseşte osuarul ce adăposteşte osemintele a 771 de militari români căzuţi în această regiune în bătăliile anului 1918. Dintre aceştia, 25 sunt identificaţi şi au fost depuşi în firide individuale, iar 746, neidentificaţi, au fost depuşi în osuar.

Pe zidurile construcţiei se află montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români.

Sursa:

once.mapn.ro/pages/view/126

Romania, Regiunea Centru

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Date nedisponibile

State of repair/preservation

complet renovat din 2015

Historical WWI Context

Mausoleul de la Secu-Topliţa, judeţul Harghita, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în primul război mondial în aceste locuri.

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/.

State of legal protection

Monumentul nu se regăseşte pe lista monumentelor istorice

Owner

Primăria Topliţa

Kind of cultural use of WWI

În fiecare an de ziua eroilor se desfăşoară o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori, la care participă militarii din batalionul Vânători de Munte precum şi oficialităţi şi publice

Opening

Accesul vizitatorilor nu este restricționat

Entrance Fee

Fără taxă

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Magistrala de cale ferată Brasov – Miercurea Ciuc – Toplita – Deda – Dej – Satu Mare – Halmeu/Carei/Valea lui Mihai (https://www.cfrcalatori.ro/). Există 8 trenuri directe pe zi între Topliţa si  Braşov si 9 între Topliţa si Deda (http://mersultrenurilorcfr.ro )

Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/Toplita/Plecari)

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Date nedisponibile

Location

Back to list