World War One Sites - The NETWORLD Database

Monumentul eroilor din primul război mondial în Brașov, România

Monumentul din cartierul Bartolomeu cinstește pentru posterioritate memoria militarilor, în mare parte necunoscuți, căzuți în acest loc. Un vultur așezat pe un soclu de piatră simbolizează eroismul celor căzuți.

Monumentul a fost dezvelit la 7 iulie 1921, în cadrul unei ceremonii închinate eroilor. Pe o inscripție se poate citi: "Patria recunoscătoare scumpilor săi fii. Nu vărsați lacrimi pe mormintele eroilor ci mai curând slăviți-l în cântece, așa ca faima numelui lor să rămână un ecou în legenda veacurilor."

Sursa:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentele_Bra%C8%99ovului

Romania, Regiunea Centru

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

No information available

State of repair/preservation

Date nedisponibile

Historical WWI Context

În toamna anului 1916, în zilele retragerii armatei române în fața unui inamic cu mult superior, în Țara Bârsei s-au dat lupte grele. În 7 octombrie 1916 a început bătălia pentru apărarea Brașovului. O companie alcătuită din mai mulți ostași români au avut ca misiune să apere cu orice preț intrarea în Brașov dinspre Bartolomeu. După două zile de rezistență, 650 de soldați români au murit. Un plutonier din această campanie a însemnat pe o tabacheră: "Călătorule, du-te și spune spartanilor ca am murit aici, precum ordonase legile lor". A urmat apoi o retragere strategică a  Armatei Române din Transilvania pe crestele Carpaţilor

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

 

State of legal protection

Obiectivul nu se află pe Lista Monumentelor Istorice

Owner

Consiliul Județean Brașov

Kind of cultural use of WWI

Date nedisponibile

Opening

Vizitarea monumentului se poate face tot parcursul anului.

Entrance Fee

Fără taxă

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Situat în centrul ţării Braşovul este un important nod de cale ferată, asigurându-se accesul cu capitala Bucuresti (peste 20 de trenuri pe zi) sau cu alte orase din Transilvania cum ar fi Sibiul (8 trenuri pe zi), Sighişoara (7 trenuri pe zi), Miercurea Ciuc (10 trenuri pe zi)  sau Zărneşti (9 trenuri pe zi) (http://www.mersultrenurilorcfr.ro/imtif/rute.aspx?lng=ro ).

Există curse regulate de autobuz prin care orașul este conectat cu alte orașe din țară și din străinătate (http://www.autogari.ro/turda/autogara_internationala_bartolomeu__autogara_4_brasov_/Autogara5702?lang=ro)

Rețeaua locală de transport (autobuze, tramvaie, trolebuze) este bine reprezentată în interiorul orașului (http://www.ratbv.ro/trasee-si-orare/)   

Museums Private Collections

Date nedisponibile

Location

Back to list