World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul Eroilor (Mausoleul de la Mateiaș) de la Valea Mare Pravăţ, Romania

Mausoleul de la Mateiaș este un monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind situat în apropierea orașului Câmpulung Muscel, în comuna Valea Mare – Pravăț din județul Argeș.

Mausoleul a fost ridicat între anii 1928-1935, la inițiativa filialei locale a societății „Cultul eroilor”. Clădirea este compusă din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care în 31 de cripte adăpostește osemintele a peste 2.300 de militari români și unul vertical, de forma unui turn cu foișor.

Interiorul, având ca tema eroismul Armatei române și colaborarea cu Aliații, s-a deteriorat din cauza condițiilor climatice și a fost înlocuit în anii 1980-1984 cu mozaicuri tip „Murano”.

În aceeași perioadă Mausoleul eroilor a fost extins prin construirea unei terase de paradă, a unor impozante scări de acces, camere muzeale, un basorelief având 16 m lungime și 3,5 m înălțime. S-a construit și cupa din piatră de Albești în care arde o flacără veșnică în amintirea eroilor căzuți la Mateiaș.

 

Romania, Regiunea Sud Muntenia

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

No information available

State of repair/preservation

Lucrări de consolidare și reamenajare au fost realizate în perioada 1980-1984, datorită fisurilor provocate de cutremurul din anul 1977. În toamna anului 2016 au fost realizate reparații în sălile expoziționale ale Mausoleului. (http://muzeulcampulung.ro/noutati-evenimente/88-lucrari-de-reparatii-la-mausoleul-eroilor)

 

Historical WWI Context

  1. WWI heritage related historical context: Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor români decedaţi în Primul Război Mondial. În perioada 25 septembrie/8 octombrie-10/23 noiembrie 1916, Grupul Nămăiești - condus de Generalul Traian Găiseanu - având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a rezistat unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit. Prin luptele duse aici, a fost oprită înaintarea Puterilor Centrale spre Câmpia Română, dar datorita străpungerii frontului pe Jiu soldații celor 2 divizii au primit ordin să se retragă - neinvinși - pe 16/29 noiembrie 1916, spre Târgoviște. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mausoleul_de_la_Mateia%C8%99) Informații despre luptele din zonă: http://www.revista.forter.ro/2009_2_t/05-inv/02.htm,  http://www.revista.forter.ro/2009_3_t/05-inv/02.htm

  2. Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/ or https://ro.wikipedia.org/wiki/Portal:Rom%C3%A2nia_%C3%AEn_Primul_R%C4%83zboi_Mondial

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (codul AG-IV-m-A-14017), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Muzeul Municipal Câmpulung 

Kind of cultural use of WWI

La baza monumentului este adăpostit un mic muzeu, unde vizitatorii pot cunoaște contribuția României în Primul Război Mondial și importanța luptelor din zonă în toamna lui 1916 (în prima sală) și pot intra în atmosfera momentului prin intermediul dioramei (în cea de-a doua sală).

 

Opening

noiembrie-martie: orele 9,00-17,00

aprilie-octombrie: orele 9,00-19,00

Entrance Fee

Taxă intrare: 5 lei, aprox. 1.1 EUR, 1 EUR = 4.5 lei) (copii, elevi, pensionari - 3 lei, aprox. 0.66 EUR, 1 EUR = 4.5 lei)

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Există curse regulate de autobuz pe ruta Câmpulung Muscel – Rucar - Brașov, care facilitează accesul vizitatorilor (http://www.autogari.ro/CampulungMuscel/Plecari).

 

Museums Private Collections

Location

Back to list