World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul de la Mărășești, județul Vrancea, Romania

Printre cele mai importante monumente din Europa se remarcă și Mausoleul Eroilor de la Mărășești, monument ridicat în memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial când, deși inferioare numeric, trupele române au reușit să respinga atacul trupelor germane. Prețul acestei victorii a fost de 480 de ofițeri și peste 21.000 de soldați români. Ostașii căzuți în acea zi au fost înmormântați în viile moșierului Ulise Negropontes, pentru ca în 1924 să fie reînhumați în criptele viitorului monument. În cele 163 de cripte (154 cripte individuale și 9 cripte comune) din cele 18 culoare ale monumentului sunt îngropați 5073 de soldați și ofițeri.

Ridicat între anii 1923 și 1938, mausoleul a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu.

Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924 și s-au reluat după 12 ani în anul 1936. Mausoleul de la Mărășești este o construcție masivă în forma de piramidă în trepte având un contur octogonal neregulat. Partea superioară este rotundă asemănătoare unei turle. Este încadrat de mai multe terase dispuse simetric pe o lungime de 60 metri. Deasupra străjuie o cruce de peste 3 metri înălţime, sprijinită pe un soclu încadrat de patru vulturi. Cupola Gloriei a fost decorată cu o friză dăltuită în piatră de către sculptorii Ion Jalea şi Corneliu Medrea, care înfăţişează aspecte din timpul luptelor din vara anului 1917.

Muzeul din apropierea mausoleului este o clădire modernă, construită în 1987, cu scopul de a găzdui un muzeu al luptelor de la Mărășești. Epopeea marii bătălii a Primului Război Mondial este reprezentată printr-o expoziţie fotodocumentară, costume militare, arme şi armament din dotarea armatei române din acea perioadă, obiecte care au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu şi generalului Eremia Grigorescu.

Sursa:

http://www.muzeulvrancei.ro/mausolee/mausoleul-marasesti/

http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/mausoleul-de-la-marasesti

Romania, Regiunea Sud - Est, Județul Vrancea ()

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Suprafața 1.600 mp, înălțime 30 m

State of repair/preservation

În anul 2009 au fost demarate lucrări de consolidare şi restaurare ale Mausoleului, conform Proiectului „Drumul de glorie al Armatei române în Primul Război Mondial”, care a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional.

Historical WWI Context

Mausoleul a fost construit în memoria eroilor căzuți în luptele de la Mărășești din Primul Război Mondial (1916-1918). Bătălia de la Mărășești a fost rezultatul unei serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie - august 1917 în zona Vrancei. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Prin durată, proporții și intensitate, a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_M%C4%83r%C4%83%C8%99e%C8%99ti

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (VN-IV-m-A-06631), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004 privi

Owner

Primăria orașului Mărășești

Opening

Vizitare monumentului se poate face tot parcursul anului între orele 9.00-17.00.

Entrance Fee

8 RON (1,8 EUR) ADULTI, 2 RON (0,45 EUR) COPII (Sursa: informatii obtinute direct de la proprietar prin telefon, noiembrie 2017)

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Magistrala de cale ferată București –  Ploiești – Buzău – Focșani – Tecuci – Bârlad - Vaslui (https://www.cfrcalatori.ro/). Statia de cale ferata Marasesti.

Există curse regulate de microbuz prin care orașul este conectat cu Focsani, Tecuci sau Adjud (conform informatiilor furnizate de primarie)

Location

Back to list