World War One Sites - The NETWORLD Database

Mausoleul Eroilor din Soveja, judeţul Vrancea, România

Monumentul  este dedicat eroilor căzuți în luptele crâncene de pe cuprinsul văii Sușiței și este mărturia suferințelor întregii comunități ocupată de armatele germane. Constructia mausoleului s-a facut intre anii 1922-1927.

Sobru și majestuos, mausoleul de la Soveja este în forma de cruce cu absidele rotunjite; accesul către intrarea principală se face pe  trepte de piatră cu o deschidere amplă ce mărește optic impresia de monumental și masiv a obiectivului. Desfășurarea monumentului este pe patru terase succesive, pornind de la un peron semircicular în centrul căruia este amplasat un vas ornamental din ceramică, de dimensiuni ciclopice. De o parte si de alta a primului rând de scări sunt așezate - pe postamente - două tunuri folosite în luptele duse în anii Primului Război Mondial. Incinta mausoleului este împrejmuită cu un gard din piatră de râu.

Mausoleul adăpostește rămșițele a 528 de eroi romani, rusi, germani si unguri (în interior plăcile de marmură sunt inscripționate cu numele eroilor identificați). Osuarul  adăpostește 1.600de oseminte ce formează un paralelipiped în centrul acestuia conferindu-i un aspect impresionant.

 

Romania, Regiunea Sud-Est, județul Vrancea

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Suprafaţa 550mp

State of repair/preservation

Date nedisponibile.

Historical WWI Context

Mausoleul a fost construit în memoria eroilor căzuți în luptele crâncene de pe cuprinsul văii Sușiței și este mărturia suferințelor întregii comunități ocupată de armatele germane în Primul Răboi Mondial. În vara anului 1917, Soveja s-a aflat pe una din laturile „Triunghiului de foc” – Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, pe aceste locuri purtându-se una din cele mai crâncene bătălii ale Războiului de Întregire. http://www.muzeulvrancei.ro/mausolee/mausoleul-soveja/

Un istoric al participării României în Primul Război Mondial poate fi găsit pe site-ul web: http://www.marelerazboi.ro/

State of legal protection

Obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, încadrate ca monumente istorice tip A (VN-IV-m-A-06619), conform Ordinului ministrului culturii nr. 2.828/2015

Owner

Primăria comunei Dragosloveni

Opening

Vizitarea monumentului se poate face pe tot parcursul anului între orele 9.00  -17.00

Entrance Fee

4 RON adulti, 2 RON grup, 2 RON copii (Sursa: informatii obtinute direct de la proprietar prin telefon, noiembrie 2017)

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Există patru curse de microbuz pe zi intre Soveja si Focsani si o cursa pe zi intre Soveja si Panciu (http://www.autogari.ro/Soveja/Plecari)

Location

Back to list