World War One Sites - The NETWORLD Database

Grobnica sa spomenikom palim ratnicima na Mirogoju u Zagrebu

Inicijativu oko podizanja zajedničke grobnice, ekshumacije i prenošenju posmrtnih ostataka vojnika međusobno zaraćenih strana, njih oko 3300 od približno 3700, umrlih u zagrebačkim bolnicama tijekom Prvoga svjetskog rata te pokopanih na Mirogoju, pokrenula je Gradsko poglavarstvo grada Zagreba 1927. godine. Međutim, sve do 1931. godine po tom se pitanju ništa nije poduzimalo. Donji dio grobnice, odnosno kosturnica, dovršena je tek 1934., kada je obavljena i ekshumacija, a vanjski dio grobnice bez spomenika obložen je pločama od bizečkog kamena završen je 1935. godine. Kosturnica je podijeljena na nekoliko prostorija u kojima su smješteni „Slaveni i ostale narodnosti“, njih oko 2800, „Mađari“, oko 450 i „Austrijanci“, oko 110. Za tu potrebu „Udruženje rezervnih oficira i ratnika pododbora u Zagrebu“, koje od 1931. preuzima glavnu riječ oko cijelog pothvata, zatražilo je od Republike Austrije i Kraljevine Mađarske, dozvolu za ekshumaciju i preseljenje posmrtnih ostataka njihovih vojnika u grobnicu, na temelju potpisanih mirovnih ugovora iz 1919. i 1920. godine.

Zbog manjka financijskih sredstava u gradskom proračunu do 1938., nije se razmišljalo o uređenju gornjeg dijela grobnice, odnosno postavljanja spomenika. Novim raspisom natječaja za podizanje spomenika 1938., brojnih financijskih i sudskih nedoumica, spomenik „Pieta“ kiparskog tandema Vanje Radauša i Joze Turkalja, konačno se postavlja tek u ožujku 1940. godine kada je grobnica svečano predstavljena javnosti.

Godine 1994. Udruga „Hrvatski domobran“, ne konzultirajući arhivsko gradivo i ne znajući za sadržaj kosturnice, postavlja na postolje spomenika natpis „Palim hrvatskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.“, koji samo djelomično odgovara stvarnom činjeničnom stanju. Prva sanacija grobnice obavljena je tijekom 2014. za potrebe obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, kada se i ulazi u kosturnicu grobnice i potvrđuju navedeni podaci.

Dosadašnjim istraživanjem utvrđeno je da se u grobnici nalazi sveukupno oko 3300 posmrtnih ostataka vojnika različitih nacionalnosti i vjera (Hrvati, Mađari, Austrijanci, Srbi, Slovenci, Državljani BiH, Rusi, Rumunji, Crnogorci i Česi). S obzirom da je izrada popisa još u tijeku, konačan broj pokopanih vojnika i njihove nacionalnosti još se trebaju utvrditi.

Croatia, Zagreb

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Grobnica se prostire na oko 200 m2, Spomenik je visok oko 8 metara.

State of repair/preservation

Dobro očuvan

Historical WWI Context

Izbijanjem Prvoga svjetskog rata Zagreb postaje jedno od brojnih središta za zbrinjavanje ranjenih i bolesnih vojnika dopremljenih s ratišta, a shodno tome i vječno počivalište za manji dio onih koji (ni)su imali sreće. Umrli vojnici uglavnom su pokapani na središnjem zagrebačkom groblju Mirogoju. Svakom umrlom časniku kao i običnom vojniku, neovisno o tome kojem vojnom taboru je pripadao, bilo je osigurano grobno mjesto na kojemu su, ovisno o vjeroispovijesti, bili pokapani na zasebnim grobnim poljima. Tako su na katoličkim grobnim poljima pokapani rimokatolici, pravoslavni, grkokatolici i protestanti, dok su vojnici židovske vjere pokapani na zasebnom dijelu groblja, kao i vojnici muslimanske vjeroispovijesti. Svaki grob bio je napravljen u obliku humka, označen odgovarajućim vjerskim obilježjem, na kojemu je bila postavljena ovalna limena pločica s rednim brojem, imenom i prezimenom, činom, pripadnosti vojnoj jedinici i datumom smrti, na njemačkom i hrvatskom jeziku. Sveukupno, tijekom rata 1914.-1918. i prvih mjeseci 1919. godine na Mirogoju je pokopano oko 3700 vojnika, umrlih u brojnim zagrebačkim civilnim i vojnim bolnicama te bolnicama Crvenoga križa.

State of legal protection

Zaštićeno Zakonom o grobljima i Zakonom o zaštiti spomenika kulture

Owner

U vlasništvu grada Zagreba, tvtka “Gradska groblja” upravlja njime

Kind of cultural use of WWI

Opening

Od 01.04. do 30.10.       06.00 – 20.00 

Od 01.11. do 31.03.       07.30 – 18.00 

Entrance Fee

ulaz jeslobodan

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Accomodation

Public Transport

Further information sources

chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/http://www.infozagreb.hr/media/documents/mirogoj_engleski.pdf

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list