World War One Sites - The NETWORLD Database

Spomenik na Zadarskom gradskom groblju, Hrvatska

Godine 1932, posmrtni ostaci talijanskih vojnika prikupljeni su i postavljeni u grobnice u spomeniku. Ukupno u spomeniku postoji 88 grobnica u koje su postavljene kosti 98 talijanskih vojnika. U jednoj su grobnici posmrtni ostaci dvojice vojnika.

Croatia, Zadar

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

Spomenik se prostire na oko 50 m2, visok je oko 4 metra. Around 50m2 and 4 m high

State of repair/preservation

Spomenik je dobro očuvan.

Historical WWI Context

Zadar je u razdoblju neposredno pred Prvi svjetski rat imao nešto manje od 20.000 stanovnika. Bio je jedan od najrazvijenijih i najvećih hrvatskih gradova. U njemu izlaze mnogobrojne novine i razvijena je industrija. Zadar je tada bio i glavni grad Dalmacije, no slabe veze s kopnenom Hrvatskom i slabo razvijeno, te rijetko naseljeno zaleđe, uzrokovali su da ga pretekne Split, koji je, uz šire zaleđe imao i granicu s gušće naseljenim dijelom Bosne i Hercegovine, gdje su Hrvati činili većinu stanovništva.

Sve to utjecalo je da su 1910., prema popisu stanovništva, 60% gradskog stanovništva činili Talijani. Oni su uglavnom bili doseljavani iz talijanskih područja pod austrougarskom vlašću. Činili su gradsku elitu i činovnički aparat, te u Zadru autonomaši nikad nisu izgubili vlast.

Tajni Londonski ugovor sklopljen je 26. travnja 1915. između Velike Britanije, Francuske i Rusije s jedne i Italije s druge strane. Prema njemu Italija će stupiti u rat protiv dotadašnjih saveznika, Austro-Ugarske i Njemačke, a zauzvrat su joj obećani veliki teritorijalni ustupci, između ostalog – južni Tirol do Brenera, Gorica, Gradiška, dio Koruške, Trst, Istra, jadranski otoci do Mljeta, te Zadar i Šibenik sa zaleđem.

“Madrine dei militari morti” udruga je koja okuplja mlade žene i majke talijanskih vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu s ciljem vođenja brige o njihovim grobovima. Posmrtni ostaci talijanskih vojnika su 1932. godine prikupljeni kako bi ih se postavilo u spomenik na zadarskom groblju. U spomeniku postoji ukupno 88 grobnica u kojima je pokopano 89 vojnika. U jednoj grobnici su posmrtni ostaci dvojice vojnika.

Zajednica Talijana u Zadru predstavlja poveznicu između onih koji upravljaju spomenikom i onih koji imaju želju posjetiti spomenik kako bi očuvali i zaštitili talijanske grobove u Zadru.

Svake godine, 2. studenog, na godišnjicu bombardiranja Zadra 1943. godine, Talijani rođeni u Zadru, ali odseljeni nakon njegovog bombardiranja, zajedno sa Talijanskim konzulatom iz Rijeke te predstavnicima grada Zadra i Zadarske županije okupi se kod spomenika kako bi odali počast Talijanima palim u Prvom svjetskom ratu. Također se u maloj kapelici na talijanskom dijelu zadarskog groblja održi misa.

State of legal protection

Zaštićeno je nacionalnim zakonom o kulturnoj baštini

Owner

Budući da se spomenik nalazi na dijelu groblja koje je od 1974. godine zaštićeno kao kulturna baština, Ministarstvo kulture je vlasnik spoemnika, a Nasadi - gradko komunalno poduzeće o njemu vodi brigu. Talijanski konzulat u Rijeci zajedno sa talijanskom vladom plaća usluge održavanja spomenika.

Kind of cultural use of WWI

Zadarsko groblje osnovano je 1821. godine, a 1854. djelomično je prošireno prema projektu arhitekta Valentina Presana. Godine 1866. postalo je monumentalno, a 1932-1933 se proširilo izvan drevnih zatvorenih zidova. Na groblju postoji šest neo-klasičnih kapelica s vrijednim skulpturama, monumentalnim obiteljskim grobnicama u istarskom kamenu ili kamenu s otoka Brača, obogaćenih kipovima od mramora ili bronce, reljefima i bizantskim križima sa susjednog malog pravoslavnog groblja. Tu su i grobnice nekih austrijskih guvernera i građana koji su zadužili grad svojim radom na području humanističkih znanosti, umjetnosti i politike. Nakon Drugog svjetskog rata, groblje je uvelike prošireno nakon razvoja grada tijekom posljednjih desetljeća, ali staro groblje groblje zatvoreno unutar starih zidina predstavlja njegovo povijesno srce.

Gradsko groblje Zadar član je Udruge značajnih groblja u Europi - ASCE.

Groblje ima mogučnost organizirati razgledavanje groblja pod stručnim vodstvom.

Opening

The cemetery is open every day

Entrance Fee

free

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Further information sources

To je pejzažno, vjersko groblje. Dominantne religije prisutne na groblju su katolici i pravoslavci, ali u posljednjih nekoliko godina i muslimani su pokopani tamo. Većina pokojnika su Hrvati, Srbi i Bosanci. U prošlosti je jedan dio groblja bio židovski, ali je nakon Drugog svjetskog rata promijenio vlasnike.

Područje groblja zauzima oko 11 hektara, podijeljeno na 10 područja, a svako područje podijeljeno je grobnim poljima. Uključuje oko 7.000 grobnica i oko 1.500 pokopa na zemlji, ali broj se povećava jer se groblje još uvijek širi, nakon razvoja grada.

Na groblju su dvije kapele - katolička i pravoslavna. Katolička kapela izgrađena je 1866. godine. Ima arkade sa svoje lijeve i desne strane, a također i grobnice unutar kapele. S druge strane, pravosavna kapela sagrađena je 1910. godine. Izgradio ju je građevinski inženjer Anton Matezenik.

Godine 1934. groblje je po prvi puta prošireno. U ovom trenutku izgrađene su građevine u blizini ulaza, kao i fasada koja je do danas nepromijenjena. Zove se novo groblje B.

Jedna od atrakcija na groblju je i antički rimski vodovod, izgrađen u 2. stoljeću u vrijeme rimskog cara Trajana, koji je isporučivao vodu od Vranskog jezera do grada.

Najstariji dio groblja ima dragocjene i lijepe spomen ploče i nadgrobne spomenike, a neke od njih su stvorili poznati hrvatski kipar Ivan Rendić, koji je radio poznate spomenike u Hrvatskoj, uključujući i one na drugim hrvatskim grobljima.

Neke važne grobnice na groblju su one od obitelji Borelli, Vlahov, Abelich, Tomassich i drugi.

Od 1974. godine najstariji dio groblja pod zaštitom je Državne uprave za zaštitu kulturne baštine. Institut za zaštitu spomenika kulture štiti najstariji dio groblja koji datiraju iz 19. stoljeća.

Grobnice na groblju su podijeljene u četiri kategorije, prema njihovoj vrijednosti, ljepoti i važnosti za obitelji koje su ih stvorile. Najznačajnija kategorija 1 uključuje najvažnije grobnice. Ništa u pogledu njihovog izvornog izgleda ne može se mijenjati.

Museums Private Collections

Location

Back to list