World War One Sites - The NETWORLD Database

Első világháborús emlékmű és temetők Esztergom, Magyarország

A. Hősök terén található 10 méter magas obeliszk, a 10-es, 11-es és 111-es főutak találkozásánál lévő körforgalomban található

B. Szentgyörgymező temető: hadieseményekben, hadikórházban elhunytak (kb. 280 db sír)

C. Belvárosi temető: családi sírok (kb. 20 db fellelhető, dokumentálható sír)

D. Szent Anna (Csalamádé) temető: kb. 90 db katonai sír

E. Zsidó temető: kb. 20 db hadieseményben elhunyt katonasír (több ismeretlen katonai is)

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument
  • Military cemetery

Dimensions

A Hösök terén az obeliszk 10 m magas, a temetők kiterjedése eltérő

State of repair/preservation

Az emlékmű jó állapotban található, a temetőkben levő sírok állapota változó, egyesek elhanyagoltak, számos már nem azonosítható be. Jelenleg tervezés alatt van a felújításuk, 2017-2018-ban kerül sor a beruházásra.

Historical WWI Context

A. Hösök emlékműve: Az első világháború áldozatainak emlékére állított emlékművet 1927. június 27-én Horthy Miklós jelenlétében avatták fel. Az emlékmű Lányi Dezső alkotása. A hősök emlékművének elhelyezése a déli városrészben tudatos döntés volt, a korabeli városvezetés a túlsúlyban földművesek lakta városrész lakosságát a széphez és művészethez szoktatását tűzte ki célul. Az emlékmű terveinek készítője Gróh István volt, aki maga is azt mondta,  az emlékmű célja, hogy lelkesítsen. Az emlékmű látványában is méreteiben is lenyűgöző: magassága a 10 m-t is meghaladja. Később ezen emlékmű mögött építették meg a városrész elemei iskoláját.

B.Szentgyörgymezői temető: 2500 Esztergom, Kiss Ernő utca 15628, 15629 és 15629/1 hrsz található. Nevezetes épülete a Miklósffy-temetőkápolna: klasszicista stílusban épült, műemlék kápolna temető keleti bejáratától nem messze áll. A bejárat feletti kőtábla emlékezik meg az építtetőről, Csikvátsársi Miklósffy András káptalani ügyvédről. Esztergomban a hősi halottak legnagyobb kiterjedésű és egységes temetője a Szentgyörgymezői katonatemető volt. Itt az első temetésre csak 1914. december 17-én került sor, amikor egy ismeretlen katonát helyeztek örök nyugalomra. Ez a temető 1916-ra jóformán megtelt, ezért annak kibővítésére a szeminárium szomszédos földjéből a város mintegy 3 kat.holdnyi földet vásárolt meg. Mivel a temető eleinte mintegy rendszer és dísz nélküli volt, 1916-ban a Sétahely Szépítő Egylet indítványára megkezdődött a terület rendezése. A ravatalozóháztól a hősi sírokig vezető utat és a kocsiutat vadgesztenyefákkal szegélyezték, a katonák sírjai között pedig egy felhordott dombon díszes ültetvényt alakítottak ki.

C. Belvárosi temető: 2500 Esztergom, Temető út 18836, 18837, 18838, 18839, 18840 hrsz. alatt található.  A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság dokumentumai alapján legalább 37 saját és 1 ellenséges haderőhöz tartozó katonát helyeztek örök nyugalomra a Belvárosi temetőben. Ezen sírok nagy része mára megsemmisült, vagy rátemetések történtek. A legutóbbi felmérés alapján 11 db sírt tudtunk beazonosítani, ezek megújítására a jelenlegi HM pályázatból nyertünk támogatást.

D. Szent Anna temető: 2500 Esztergom, Áchim András utca - Mátyás király utca kereszteződésénél található. A rendelkezésre álló adatok szerint a legelső temetésre 1914. augusztus 16-án a Szent Anna temetőben (közismert nevén Csalamádé temetőben) került sor. Az első világháború alatt 61 saját, 28 orosz és 3 szerb katonát temettek el itt. Mivel a temető abban az időben a szegények temetője volt 1927-re olyan elhanyagolt állapotba került, hogy az akkori felmérés során már csak néhány hadisírt tudtak itt összeszámolni.  A terület fásítása 1934-ben kezdődött, amikor is mintegy 300 gesztenyefa-csemetét ültettek el itt. A temetőben 1999-ben emlékünnepséget tartottak, amely során fakeresztet állítottak a hősök  tiszteletére. A temetőt 2009-ben hivatalosan is bezárta az önkormányzat, attól kezdve parkként funkcionált tovább. Az első világháborús sírok ekkor már nem voltak felfedezhetőek, helyüket csak korabeli dokumentumok alapján lehet kikövetkeztetni. A régi sírkövek közül megtaláltak 6 darabot, melyet az emlékoszlop körül (díszítésként) felállítottak, azonban ezeknek a sírköveknek már nincs köze a sírok valódi helyéhez.

E.  Izraelita temető: 2500 Esztergom, Petőfi Sándor utca 52-54 alatt található. A Belvárosi temető mellett lévő izraelita temetőben is történtek hősi temetések, azonban ma a temető igen rossz állapotban van: gondozatlan. Az első világháborús hadisírok a temető felső részében találhatóak, ezek megújítását Esztergom Városa a HM támogatásból kívánja megvalósítani.

State of legal protection

Owner

Esztergom Város Önkormányzata 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.

Kind of cultural use of WWI

Esztergom

(elérhető információ a https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/esztergom oldalon)

Esztergomi bazilika, 2500 Esztergom Szent István tér 1 |

Esztergomi vármúzeum, 2500 Esztergom Szent István tér 1

Keresztény múzeum, 2500 Esztergom Mindszenty hercegprímás tere 2,

Balassa Mihály múzeum, 2500 Esztergom Mindszenty hercegprímás tere 5

Babits Mihály emlékház, 2500 Esztergom, Babits Mihály utca 11

Esztergom és környéke

2027 Dömös, Macskások-Nyilasok dűlő

Duna Ipoly nemzeti park

Palatinus tó

Sátorkőpusztai barlang

Opening

Hősök terén található emlékmű: nyilvánosan látogatható. Temető nyitva tartás: április 1-től október 31-ig 7.00 - 20.00-óráig, november 1-től március 31-ig 8.00 - 18.00 óráig, október 31. és november 1. napján a nyitvatartási idő 22.00 óráig tart.

Entrance Fee

nincs

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

nem elérhető adat

Accomodation

www.esztergom.hu/turizmus

Public Transport

Esztergom Vasútállomás, Esztergom Autóbuszállomás, 11-es főút, 10-es főút, 1-es autópálya 20-30  perc elérhetőséggel, Párkány (Szlovákia) Vasútállomás – 15 perc elérhetőség – nemzetközi fő vasúti vonal

Further information sources

Esztergomi bazilika és környéke

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

nem elérhető adat

Location

Back to list