World War One Sites - The NETWORLD Database

Első világháborús emlékművek és hősök temetője, Szentes, Magyarország

A. Hősök emlékműve : Szentes város 1921-ben döntött az I. világháborúban elesett szentesi hősök emlékművének állításáról. A fehér mészkőből 1926- ban készült magas talapzaton álló, négyalakos emlékmű szobor Pásztor János szobrászművész alkotása, mely felállítása óta Szentes belvárosában az Erzsébet téren áll. Előtérben a sisakjára és fegyverére rogyó hős honvéd egyenruhás alakja. Közvetlen mögötte özvegye ül, ölében kisgyermekét tartja és fájdalmas tekintete az ég felé fordul. Mögöttük magaslik az erőteljes magyar apa alakja. A talapzat alsó részén az első világháborúban eltűnt, elesett, fogságban szerzett betegségben elhalálozott szentesi katonák . Az emlékmű talapzatán a felirat: Hőseink: 1914-1918. és mellette sorakozik kb. 1200 elesett szentesi honvéd neve. 

B. Hősök parkja: „Ahány hősi halott, annyi facsemete” Az első világháborút követően - 1921. január 24-én - Szentes város képviselő-testülete határozatot hozott a háborúban elesett szentesi hősök emlékének megörökítéséről. Kimondták többek között az elesettek nevének összegyűjtését és jegyzőkönyvbe foglalását, egy maradandó emlékmű felállítását, továbbá dr. Vajda Antal ügyvéd, városi képviselő - , aki tartalékos hadnagyként maga is végigküzdötte a világháborút - kezdeményezésére a "Hősök erdejének" megvalósítását. Indítványának lényege az volt, hogy egy alkalmas területen annyi fát ültessenek, ahányan elestek a háborúban, s folyamatosan pótolják, ha valamelyik fa kipusztulna. A Hősök erdeje (Hősök ligete) műkertészeti tervét Ormos Imre készítette. A területre 1933. június végén 1015 db tölgyfa, 186 db hársfa, 22 db platánfa és 9500 db vadnarancs, továbbá 1068 db cseresznyefa került elültetésre a 7,5 ha-on.

C. Zsidó emlékmű (1x3m) Emléktábla az elesettek neveinek feljegyzésével.
D. Hősök emlékműve a Kálvária temetőben (4m): Emlékmű az elesettek neveinek feljegyzésével.

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

jól karbantartott

Historical WWI Context

A. Hősök emlékműve: az 1914-1918 között kb.1200 elesett szentesi honvéd nevét tartalmazza.
B. Hősök parkja: 1921-es inditvány lényege az volt, hogy egy alkalmas területen annyi fát ültessenek, ahányan elestek a háborúban, és folyamatosan pótolják, ha valamelyik fa kipusztulna. A tervet Ormos Imre készítette.
C. Zsidó emlékmű: az emlékmű a szentesi zsidó áldozatok emlékére készült, és az elesettek neveit tartalmazza.
D. Hősök emlékműve a Kálvária temetőben: az emlékmű a szentesi áldozatok emlékére készült, és az elesettek neveit tartalmazza.

State of legal protection

nem elérhető adat

Owner

Szentes város önkormányzata

Kind of cultural use of WWI

Szentes

(az elérhető információ megtalálható a https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/szentes oldalon)

Kossuth tér

Petőfi szálloda

Termál fürdő

Koszta József múzeum , 6600 Szentes, Kossuth tér 1.

Kalandpark, 6600 Szentes, Kováts Károly u. 2

Szentes és környéke

Károlyi kastély, 6622 Nagymágocs,

Kurca főcsatorna, 6600 Szentes, Szegvár

Széchényi liget, 6600 Szentes

Opening

nem elérhető adat

Entrance Fee

nem elérhető adat

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

nem elérhető adat

Public Transport

Szentes autóval Budapestről az M5 – 542 sz, majd 451 sz. közúton érhető el. Vasúton: Budapest – Kiskunfélegyháza, Budapest – Szolnok – Szentes, Szeged – Hódmezővásárhely – Szentes. Autóbusszal: Budapest – Szentes, Szeged – Szentes, Ororsháza - Szentes

Further information sources

nem elérhető adat

Museums Private Collections

nem elérhető adat

Location

Back to list