World War One Sites - The NETWORLD Database

Vasutas hősök emlékműve - pécs

Az emlékművet Kőszeghy Gyula készítette, amelyet 1938-ban állítottak fel. A szobor a MÁV Igazgatóság épülete előtt található. A teljes emlékművet az épületet körülvevő ívelt kerítésbe komponálták bele. A szobor a kerítéssel azonos anyagból  - rusztikus felületű terméskő - készült, két oldalt egy-egy alacsony pillérrel, amelyeken eredetileg  lapos fémtál volt található az emlékláng őrzésére - mostanra hiányoznak. A két pillér közé vastag láncot függesztettek. Az emlékmű piramis alakú, tetején keskenyebb négyzettel. Alsó részén feliratos márványtábla látható: 

"A hazáért hősi halált halt vasutasok emlékére, 1914-1918 (13,12,13 név felsorolva)"

A piramis előtt nagyméretű fémkard található.

 

Hungary, Hungary

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

Nincs elérhető adat

Historical WWI Context

Az I. világháború pusztulást és szenvedést hozott Pécs lakosai számára is. Az egyre fokozódó megélhetési, ellátási nehézségekkel küzdő lakosság soraiban Pécset sokan voltak, akik önzetlen segíteni akarásuk tanújelét tették. Nagy szerepük volt e hátországi tevékenység összefogásában a civil szervezeteknek, egyleteknek is, közülük példaként a karitatív célokat felvállaló Pécsi Jótékony Nőegyletet említjük meg. Fontos feladatot vállalt többek között a Vörös Kereszt helyi csoportja. Egymást váltva összesen ötvenheten (orvosok, ápolók stb.) vettek részt  a frontvonal mögötti kórházi ellátás biztosításában.

 

 

State of legal protection

Műemlékvédelem alatt áll (2001. évi LXVI trv.) https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0100064.tv)

Owner

Köztulajdon

Kind of cultural use of WWI

Ismeretlen

Opening

A Szekszárdi Baka Múzeum szombatonként 9.00-13.00 óráig látogatható. További szolgáltatások elérhetőek a csoportok és nem helyiek számára. (kontakt személy: Borbandi György  (tel.: +36302260868, e-mail: bbander@freemail.hu) vagy Tálosi Zoltán (tel.: +36304571022, e-mail: repulos@hotmail.com).

Az "Új Világ született" kiállításról további információk elérhetőek: http://ujvilagszuletett1.elsovilaghaboru.com/en/visitor-information

A Hadtörténeti Múzeum keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között tart nyitva.(tel: +36 1 325-1600; e-mail: webmaster@mail.militaria.hu )

Entrance Fee

Belépés a szekszárdi Baka Múzeumba ingyenes, az "Új világ született" kiállítás belépője 3000 Ft, míg a Hadtörténeti Múzeum belépője 1.500 Ft

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pécsett számos turisztikai látványosság található. Már a római korban is lakott város akkori neve Sopinae volt. Az egyik legfőbb turisztikai attrakció az Ókeresztény Sírkamra, amely az UNESCO Világörökségi listájára 2000-ben került fel. A sírkamra a Cell Septichora Látogató Központban található. 

Pécsett már a 4. században jelentős keresztény közössé élt, amelynek impozáns emlékei ma is látogathatók. A püspökség megszervezése I. (Szt.) István királynak a fekete magyarok felett aratott győzelméhez (1008), majd az azt követő misszióhoz kapcsolható. A Szt. Péter apostolfejedelem tiszteletére szentelt egyházmegye alapítólevelét 1009. aug. 23-án állították Győrött. 

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház alapjait a 11. században építették. Pollack Mihály tervei alapján a 19. század végén építették át, akkor nyerte el mai megjelenését. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében található.

A 16. század török megszállásának nyomait is őrzi a déli fekvésű város. Számtalan épület a mai napig látogatható, így például Pécs főterén található Gazi Kászim pasa dzsámija, vagy a szintén a városközpontban épített Jakovali Hasszán dzsámija.

Pécs másik fontos öröksége a Zsolnay porcelán, amelynek emlékét megújult formában a Zsolnay Kulturális Központ őrzi, amely a város fontos kulturális színterévé vált az elmúlt időszakban.

További fontos információk találhatók Pécsről az alábbi honlapokon:  http://www.iranypecs.hu/ , http://www.zsolnaynegyed.hu/

Accomodation

A legkülönfélébb szálláshelyek széles választéka elérhető: booking.com; szallas.hu

keresés: Pécs, (Baranya, Magyarország)

Public Transport

Pécs egyaránt megközelíthető vonattal és távolsági busszal. InterCity járatok indulnak Budapestről, a Keleti pályaudvarról két óránként. Az út megközelítőleg 3 óra hosszú. A menetrend az alábbi linken elérhető: http://elvira.mav-start.hu/. Távolsági buszok a Népligeti megállóból indulnak.(https://menetrendek.hu/). Az út körülbelül 4 óra hosszú

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Az I. és a II. világháborúban szolgáló tolna megyei honvédek emlékére Szekszárdon - Pécstől mindössze 60 km-re - létrehoztak egy múzeumot. Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye bárki számára nyilvános. Magyar nyelvű honlap az alábbi linken keresztül elérhető: http://bakamuzeum.hupont.hu/

Cím: Béla király tér. 1, Vár köz, 7100 Szekszárd

"Új világ született"  elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. Az Új világ született elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Cím: Várkert Bazár, Dél Palota, Ybl Miklós tér 6., 1013 Budapest

Másik állandó kiállítás található a Hadtörténeti Múzeumban Budapesten "Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918" címen.

Cím: Kapisztrán tér 2-4., 1014 Budapest

Location

Back to list