World War One Sites - The NETWORLD Database

I. világháborús emléktábla - Széchenyi István Gimnázium

Az emléktáblát 1943-ban az iskola diákszövetsége emelte az intézményt hősi halált halt tanulónika emlékére. 45 diák és tanáruk neve látható a szürke márványből készült emléktáblán. 

Hungary, Hungary

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

Nincs elérhető adat.

Historical WWI Context

Az iskola diákszövetsége emelte 1943-ban az intézmény hősi halottainak emlékére. 

State of legal protection

Műemlékvédelem alatt áll. (2001. évi LXIV. törvény által szabályozva - https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0100064.tv )

Owner

Köztulajdon.

Kind of cultural use of WWI

Az iskolai diákjai és tanárai használják kulturális célokra.

Opening

A Szekszárdi Baka Múzeum szombatonként 9.00-13.00 óráig látogatható. További szolgáltatások elérhetőek a csoportok és nem helyiek számára. (kontakt személy: Borbandi György  (tel.: +36302260868, e-mail: bbander@freemail.hu) vagy Tálosi Zoltán (tel.: +36304571022, e-mail: repulos@hotmail.com).

Az "Új Világ született" kiállításról további információk elérhetőek: http://ujvilagszuletett1.elsovilaghaboru.com/en/visitor-information

A Hadtörténeti Múzeum keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között tart nyitva.(tel: +36 1 325-1600; e-mail: webmaster@mail.militaria.hu )

Entrance Fee

Belépés a szekszárdi Baka Múzeumba ingyenes, az "Új világ született" kiállítás belépője 3000 Ft, míg a Hadtörténeti Múzeum belépője 1.500 Ft.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pécsett számos turisztikai látványosság található. Már a római korban is lakott város akkori neve Sopinae volt. Az egyik legfőbb turisztikai attrakció az Ókeresztény Sírkamra, amely az UNESCO Világörökségi listájára 2000-ben került fel. A sírkamra a Cell Septichora Látogató Központban található. 

Pécsett már a 4. században jelentős keresztény közössé élt, amelynek impozáns emlékei ma is látogathatók. A püspökség megszervezése I. (Szt.) István királynak a fekete magyarok felett aratott győzelméhez (1008), majd az azt követő misszióhoz kapcsolható. A Szt. Péter apostolfejedelem tiszteletére szentelt egyházmegye alapítólevelét 1009. aug. 23-án állították Győrött. 

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház alapjait a 11. században építették. Pollack Mihály tervei alapján a 19. század végén építették át, akkor nyerte el mai megjelenését. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében található.

A 16. század török megszállásának nyomait is őrzi a déli fekvésű város. Számtalan épület a mai napig látogatható, így például Pécs főterén található Gazi Kászim pasa dzsámija, vagy a szintén a városközpontban épített Jakovali Hasszán dzsámija.

Pécs másik fontos öröksége a Zsolnay porcelán, amelynek emlékét megújult formában a Zsolnay Kulturális Központ őrzi, amely a város fontos kulturális színterévé vált az elmúlt időszakban.

További fontos információk találhatók Pécsről az alábbi honlapokon:  http://www.iranypecs.hu/ , http://www.zsolnaynegyed.hu/

Accomodation

A legkülönfélébb szálláshelyek széles választéka elérhető: booking.com; szallas.hu

keresés: Pécs, (Baranya, Magyarország)

Public Transport

Pécs egyaránt megközelíthető vonattal és távolsági busszal. InterCity járatok indulnak Budapestről, a Keleti pályaudvarról két óránként. Az út megközelítőleg 3 óra hosszú. A menetrend az alábbi linken elérhető: http://elvira.mav-start.hu/. Távolsági buszok a Népligeti megállóból indulnak.(https://menetrendek.hu/). Az út körülbelül 4 óra hosszú

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Az I. és a II. világháborúban szolgáló tolna megyei honvédek emlékére Szekszárdon - Pécstől mindössze 60 km-re - létrehoztak egy múzeumot. Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye bárki számára nyilvános. Magyar nyelvű honlap az alábbi linken keresztül elérhető: http://bakamuzeum.hupont.hu/

Cím: Béla király tér. 1, Vár köz, 7100 Szekszárd

"Új világ született"  elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. Az Új világ született elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Cím: Várkert Bazár, Dél Palota, Ybl Miklós tér 6., 1013 Budapest

Másik állandó kiállítás található a Hadtörténeti Múzeumban Budapesten "Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918" címen.

Cím: Kapisztrán tér 2-4., 1014 Budapest

Location

Back to list