World War One Sites - The NETWORLD Database

I. világháborús emléktábla - Pécsi Zsinagóga

Az emléktáblát 1926-ban helyezték el. Fehér műkőből készült.

Felirat a táblán:

"Meghaltak a hazáért - 1914-1918" 

92 név abc sorrendben felsorolva

Alatta héber felirat: "Lelkük fogadtassék be az örök élet koszorújába"

1926-ban egy másik emléktábla is készült, amelyet csak 1948-ban a II: világháborút követően helyeztek el Pécsett.

Felirat:

"Hogy hullottak el az erősek."  

"A szentlőrinci Izr. Hitközség hősi halottai." 

17 név felsorlva

"Meghaltak a magyar hazáért." 

Alatta héberül: "Lelkük fogadtassék be az örök élet koszorújába"

Hungary, Hungary

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

Nincs elérhatő adat.

Historical WWI Context

A pécsi zsidó hitközség archív dokumentumai között található egy különleges emlékkönyv, amely feljegyzi az I. világháború zsidó hősi halottainak és túlélő katonáinak nevét. a bőrkötéses könyv címe: Az I. világháborúban részt vett pécsi Magyar zsidó harcosok emlékkönyve. A könyv nemcsak a katonák nevét tartalmazza, de számba veszi születési idejüket, foglalkozásukat, valamint hogy hol estek és hol lettek eltemetve. Összesen 447 személyt sorol fel a könyv abc sorrendben, tehát a hősi halottakkal együtt mintegy 600 zsidó férfi vonult be a seregbe és harcolt hazájáért az I. világháborúban. Így tehát zsidókat a két világháború között ért antiszemita vádak, miszerint ők nem vettek “kellő módon” részt az I. világháborúban egyszerűen alaptalanok.

State of legal protection

Műemlékvédelem alatt áll. (2001. évi LXIV. törvény által szabályozva - https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0100064.tv )

Owner

Köztulajdon

Kind of cultural use of WWI

Unknown

Opening

A pécsi zsinagóga nyitva tartásával kapcsolatosan és további információkért keresse fel az alábbi honlapot:

http://www.iranypecs.hu/hu/info/latnivalok/vallasi-ertekek/zsinagoga.html

A Szekszárdi Baka Múzeum szombatonként 9.00-13.00 óráig látogatható. További szolgáltatások elérhetőek a csoportok és nem helyiek számára. (kontakt személy: Borbandi György  (tel.: +36302260868, e-mail: bbander@freemail.hu) vagy Tálosi Zoltán (tel.: +36304571022, e-mail: repulos@hotmail.com).

Az "Új Világ született" kiállításról további információk elérhetőek: http://ujvilagszuletett1.elsovilaghaboru.com/en/visitor-information

A Hadtörténeti Múzeum keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között tart nyitva.(tel: +36 1 325-1600; e-mail: webmaster@mail.militaria.hu )

Entrance Fee

Belépés a szekszárdi Baka Múzeumba ingyenes, az "Új világ született" kiállítás belépője 3000 Ft, míg a Hadtörténeti Múzeum belépője 1.500 Ft.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pécsett számos turisztikai látványosság található. Már a római korban is lakott város akkori neve Sopinae volt. Az egyik legfőbb turisztikai attrakció az Ókeresztény Sírkamra, amely az UNESCO Világörökségi listájára 2000-ben került fel. A sírkamra a Cell Septichora Látogató Központban található. 

Pécsett már a 4. században jelentős keresztény közössé élt, amelynek impozáns emlékei ma is látogathatók. A püspökség megszervezése I. (Szt.) István királynak a fekete magyarok felett aratott győzelméhez (1008), majd az azt követő misszióhoz kapcsolható. A Szt. Péter apostolfejedelem tiszteletére szentelt egyházmegye alapítólevelét 1009. aug. 23-án állították Győrött. 

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház alapjait a 11. században építették. Pollack Mihály tervei alapján a 19. század végén építették át, akkor nyerte el mai megjelenését. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében található.

A 16. század török megszállásának nyomait is őrzi a déli fekvésű város. Számtalan épület a mai napig látogatható, így például Pécs főterén található Gazi Kászim pasa dzsámija, vagy a szintén a városközpontban épített Jakovali Hasszán dzsámija.

Pécs másik fontos öröksége a Zsolnay porcelán, amelynek emlékét megújult formában a Zsolnay Kulturális Központ őrzi, amely a város fontos kulturális színterévé vált az elmúlt időszakban.

További fontos információk találhatók Pécsről az alábbi honlapokon:  http://www.iranypecs.hu/ , http://www.zsolnaynegyed.hu/

Accomodation

A legkülönfélébb szálláshelyek széles választéka elérhető: booking.com; szallas.hu

keresés: Pécs, (Baranya, Magyarország)

Public Transport

Pécs egyaránt megközelíthető vonattal és távolsági busszal. InterCity járatok indulnak Budapestről, a Keleti pályaudvarról két óránként. Az út megközelítőleg 3 óra hosszú. A menetrend az alábbi linken elérhető: http://elvira.mav-start.hu/. Távolsági buszok a Népligeti megállóból indulnak.(https://menetrendek.hu/). Az út körülbelül 4 óra hosszú.

Further information sources

További érdekességek a Pécsi Zsinagógáról:

www.ertekespecs.hu/index.php

A pécsi zsidóság történetéről az I. világháborúban: 

pecsizsidosag.wordpress.com/2014/02/26/pecsi-zsidok-az-i-vilaghaboruban-i/

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Az I. és a II. világháborúban szolgáló tolna megyei honvédek emlékére Szekszárdon - Pécstől mindössze 60 km-re - létrehoztak egy múzeumot. Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye bárki számára nyilvános. Magyar nyelvű honlap az alábbi linken keresztül elérhető: http://bakamuzeum.hupont.hu/

Cím: Béla király tér. 1, Vár köz, 7100 Szekszárd

"Új világ született"  elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. Az Új világ született elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Cím: Várkert Bazár, Dél Palota, Ybl Miklós tér 6., 1013 Budapest

Másik állandó kiállítás található a Hadtörténeti Múzeumban Budapesten "Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918" címen.

Cím: Kapisztrán tér 2-4., 1014 Budapest

Location

Back to list