World War One Sites - The NETWORLD Database

I. világháborús emlékmű - Szarvas

A szobor az 1835- ben klasszicista sítlusban épült Vladimir Mitrovszky kastély előtt található. A Székely Károly által készített emlékművet 1927-ben állították fel. Az obeliszk tetején egy kitárt szárnyú turul madár látható, karddal a karmaiban. Az emlékművön 1154 szarvasi áldozat neve található.

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

Kitünő állapotban.

Historical WWI Context

A Szarvasról bevonult katonák jó részt a 101-ik gyalog ezredben harcoltak Békéscsabán, Budweisban, Neuhausban, valamint a 4-ik gyalogezredben. A háború kezdetén nagy részük az orosz fronton harcolt, míg a katonák kisebb része a szerb harctéren. A háború második felében a katonák nagy részét az olasz forntra helyezték át. Sokan kaptak közülük kitüntetést kiváló teljesítményükért, különösen a 101-ik gyalogezred katonái. Szarvas városa szintén híres volt az adományozó közösségeiről és szervezeteiről, csak úgy, mint a helyiek sebesültek ápolásában végzett odaadó munkájáról.

State of legal protection

Műemlékvédelem alatt áll. (2001. évi LXIV. törvény által szabályozva - https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0100064.tv )

Owner

Köztulajdon

Kind of cultural use of WWI

Nincs elérhető adat.

Opening

A Szekszárdi Baka Múzeum szombatonként 9.00-13.00 óráig látogatható. További szolgáltatások elérhetőek a csoportok és nem helyiek számára. (kontakt személy: Borbandi György  (tel.: +36302260868, e-mail: bbander@freemail.hu) vagy Tálosi Zoltán (tel.: +36304571022, e-mail: repulos@hotmail.com).

Az "Új Világ született" kiállításról további információk elérhetőek: http://ujvilagszuletett1.elsovilaghaboru.com/en/visitor-information

A Hadtörténeti Múzeum keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között tart nyitva.(tel: +36 1 325-1600; e-mail: webmaster@mail.militaria.hu )

Entrance Fee

Belépés a szekszárdi Baka Múzeumba ingyenes, az "Új világ született" kiállítás belépője 3000 Ft, míg a Hadtörténeti Múzeum belépője 1.500 Ft.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Szarvas önkormányzata Békés megyében található. Szarvas a megye nyugati kapuja, mindössze 150 km-re Budapesttől. A város a Körös hármas holtágának partja mentén fekszik. A lakosság száma 17600, már az őskori idők óta lakott. Területén megtalálható a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence földrajzi középpontja, melyet egy szélmalom alakú emlékmű jelez 1939 óta a Körös-tó partján. Jelentőséget a trianoni egyezményt követően nyert. A műemlékhez egy 1100 méter hosszú történelmi út vezet a Szent István parktól az örge templom mögött, majd a Székelyi kapun keresztül halad át a Körös-holtág körkörösvényéhez, miközben magyar történelem kiemelkedően fontos szakaszait faból készült szobrokon keresztül mutatja be. Az egyik nemzetközi szinten is ismert  látványossága a Szarvasi 84 hektár nagyságú Arborétum, amelyet Pepi Kertnek is neveznek. Ez az ország egyik legnagyobb és leglátogatottabb növénygyűjteménye. A Körös-völgyi Látogatóközpont szintén Szarvason található, amely a vidék természeti látványosságait oktató pályák segítségével mutatja be.

 

Accomodation

A legkülönfélébb szálláshelyek széles választéka elérhető: booking.com; szallas.hu

keresés: Pécs, (Baranya, Magyarország)

Public Transport

Szarvas a 44-es számú főút mentén fekszik, a Körös folyó mentén, megközelítőleg 150 km-re Budapesttől, 50km-re Békéscsabától.. A legközelebbi határ Gyula-Varsand, magyar-román átkelő 65 km-re Szarvastól. A városnak kedvező a földrajzi elhelyezkedése. A tervek szerint a kormány 44-es főútvonalat 2020-ig egy 4 sávos gyorsforgalmi úttá építik á. A város az európai nemzetközi vasúti vonalhoz is csatlakozik (Nürnberg-Wiena-Budapest-Arad-Isztambul) 20 km-es leágazással Mezőtúrról (24 perc).

Vasuti menetrend: https://www.mavcsoport.hu/en

vasutimenetrend.hu/allomas/szarvas-vasutallomas/3601/minden-vonat/

buszmenetrend: http://www.volanbusz.hu/en

helyi közlekedés: http://www.szarvas.hu/doc/menetrendek0_0.pdf

 

 

Further information sources

Nincs elérhető adat.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Az I. és a II. világháborúban szolgáló tolna megyei honvédek emlékére Szekszárdon - Pécstől mindössze 60 km-re - létrehoztak egy múzeumot. Borbandi György és Tálosi Zoltán magángyűjteménye bárki számára nyilvános. Magyar nyelvű honlap az alábbi linken keresztül elérhető: http://bakamuzeum.hupont.hu/

Cím: Béla király tér. 1, Vár köz, 7100 Szekszárd

"Új világ született"  elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. Az Új világ született elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott. A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára.

Cím: Várkert Bazár, Dél Palota, Ybl Miklós tér 6., 1013 Budapest

Másik állandó kiállítás található a Hadtörténeti Múzeumban Budapesten "Magyarország a Nagy Háborúban 1914-1918" címen.

Cím: Kapisztrán tér 2-4., 1014 Budapest

Location

Back to list