World War One Sites - The NETWORLD Database

I. világháborús katonatemető II. – Pécsi köztemető

Egy hatoszlopos kolonnád veszi körül a központi, Jézus Krisztust ábrázoló szobrot szobrot, aki egy haldokló katonát támogat. Ez a szobor egyike a világháborús emléktani archetipusoknak. Kapás Nagy Mihály alkotása mészkőből készült. Az félkörives kolonnád tetején felirat olvasható: 1914 A világháború itt pihenő hőseinek - Pécsszab. kir. városa közönsége 1918 

 

 

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

~6m

State of repair/preservation

Jó állapotban lévő- részben további renoválást igényel. 

2013-ban felújítva (Ifjabb és Idősebb Illa Gyula által)

Historical WWI Context

Pécsett 4 nagyobb parcellányi területen található a katonai temető a pécsi köztemető területén belül, ahol összesen 12 különböző nemzetiség katonáit temették el az I. és a II. világháború áldozataiként.

 

State of legal protection

Műemlékvédelem alatt áll (2001. évi LXVI trv.) https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0100064.tv)

Owner

Köztulajdon

Kind of cultural use of WWI

Nincs elérhető adat.

Opening

A pécsi köztemető áprilistól novemberig reggel 6-tól este 8 óráig tart nyitva, míg novembertől áprilisig, a téli időszakban reggel 7 órától este 17 óráig.

Entrance Fee

A temető látogatása ingyenes

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pécsett számos turisztikai látványosság található. Már a római korban is lakott város akkori neve Sopinae volt. Az egyik legfőbb turisztikai attrakció az Ókeresztény Sírkamra, amely az UNESCO Világörökségi listájára 2000-ben került fel. A sírkamra a Cell Septichora Látogató Központban található. 

Pécsett már a 4. században jelentős keresztény közössé élt, amelynek impozáns emlékei ma is látogathatók. A püspökség megszervezése I. (Szt.) István királynak a fekete magyarok felett aratott győzelméhez (1008), majd az azt követő misszióhoz kapcsolható. A Szt. Péter apostolfejedelem tiszteletére szentelt egyházmegye alapítólevelét 1009. aug. 23-án állították Győrött. 

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház alapjait a 11. században építették. Pollack Mihály tervei alapján a 19. század végén építették át, akkor nyerte el mai megjelenését. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében található.

A 16. század török megszállásának nyomait is őrzi a déli fekvésű város. Számtalan épület a mai napig látogatható, így például Pécs főterén található Gazi Kászim pasa dzsámija, vagy a szintén a városközpontban épített Jakovali Hasszán dzsámija.

Pécs másik fontos öröksége a Zsolnay porcelán, amelynek emlékét megújult formában a Zsolnay Kulturális Központ őrzi, amely a város fontos kulturális színterévé vált az elmúlt időszakban.

További fontos információk találhatók Pécsről az alábbi honlapokon:  http://www.iranypecs.hu/ , http://www.zsolnaynegyed.hu/

Accomodation

A legkülönfélébb szálláshelyek széles választéka elérhető: booking.com; szallas.hu

keresés: Pécs, (Baranya, Magyarország)

Public Transport

Pécs egyaránt megközelíthető vonattal és távolsági busszal. InterCity járatok indulnak Budapestről, a Keleti pályaudvarról két óránként. Az út megközelítőleg 3 óra hosszú. A menetrend az alábbi linken elérhető: http://elvira.mav-start.hu/. Távolsági buszok a Népligeti megállóból indulnak.(https://menetrendek.hu/). Az út körülbelül 4 óra hosszú

A Pécsi köztemetőbe helyi buszjáratokkal juthatunk el: 6,7 és 41-es buszok segítségével is megközelíthető, minden esetben a "Temető északi kapu" elnevezésű megállonál szükséges leszállni. Menetrend elérhető: https://mobilitas.biokom.hu/menetrend

 

 

Museums Private Collections

A pécsi I. világháborús katonai temetőt 1928-ban alapították a városi köztemetőben. A Zsolnay-i gyár egyik rezidens szobrászművésze, Kapás Nagy Mihály szobrát egy korábbi emlékoszlop helyére emelték.


Már a háború első évében az Alkalmazott Művészetek Országos Szövetsége és a Hősi Emlékművek Megemlékezéséért Felelős Országos Bizottság (HEMOB)  háborús emlékművek készítésére szólította fel az alkotókat és pályázatot hirdetett meg. 1917-es törvény VIII. cikk. az összes falut és várost felhatalmazta a művészi szobrok és emléktáblák felvatására. Sablon albumokat bocsátottak ki, és a cél az volt, hogy az emlékművek ne a halottak gyászolására koncentráljanak, hanem hősi pillanatokat idézzenek meg.

Location

Back to list