World War One Sites - The NETWORLD Database

Katonai temető és hősök emlékműve, Balassagyarmat, Magyarország

A. Első sírjai 1914. októberében keletkeztek, amikor a városba érkezett mintegy 15 ezer menekült és katona, köztük egy teljes katonai kórház, és kitört a kolera járvány. 1916-ban a román betöréskor menekült családokból elhunytak kerültek ide, őket követték az 1919-es csehkiverés cseh és magyar áldozatai, egy katonai baleset 1934-es áldozatai, majd az 1944-ben elesett német katonák. Később 1990-ben ide került a háborúban elesett szovjet katonák kórházból a Hősök terére hurcolt közös sírja is. Mellékelt kép feketével elkerített területe. A katonai temetőt (benne a Mária-szoborral) 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya támogatásával újította fel az önkormányzat és a Hadügyminisztérium katonái.

B. Az emlékmű Keviczky Hugó szobrászművész Hősök emléke elnevezésű alkotása alapján készült a világháborúban elesettek emlékére. 1929-ben avatták fel a jelenleg a Palóc ligetben álló műkőből készült emlékművet. Eredetileg a vármegyeház és a bíróság közötti téren állt, azonban 1937-ben, a Madách-szobor leleplezésekor áthelyezték mostani helyére. A szobrot fennállása során többször festették át. A II. világháború előtt bronz színűre, 2005-ben és 2016-ban pedig fehérre.

A szobor felállítását széleskörű adománygyűjtés, rendezvények sora előzte meg. A legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy felkerüljenek-e az emlékműre nevek, vagy nem. Végül a nevek felvésése elmaradt, aminek két okát adták a kortársak: egyrészt minden igyekezetük ellenére sem sikerült Összeállítaniuk a háborúban elesett balassagyarmati katonák teljesnek mondható névsorát, másrészt a szóba jöhető 400-600 név felvésetése jelentősen megemelte volna a szobor felállításának költségeit.

C. 1937, Körmendi-Frim Jenő, Hősök tere, mészkő

Körmendi-Frim Jenő alkotását 1937-ben adták át a Hősök terén és 30 évig állt azon helyen. 1967-ben a szovjet hősi emlékmű építésekor a Palóc ligetbe helyezték, majd 1990-ben ismét visszakerült eredeti helyére. Az első világháborúban hatalmas vérveszteséget szenvedett 16-os gyalogezred honvédjeinek állít emléket. A doni vereség 50. évfordulóján az emlékmű kiegészült egy márványtáblával, amely a 23-as honvéd gyalogezredre emlékezik. A szobor jelentős szerepet játszott a balassagyarmati határőrség újoncainak eskütételénél.

A volt magyar királyi besztercebányai 16. honvéd és népfelkelő gyalogezred bajtársi bizottsága az emlékművet Balassagyarmaton kívánta felállítani, mert a volt ezrednek egyetlen magyar kézben maradt zászlóaljállomása itt volt. Az ezred budapesti emlékmű-bizottsága kérte a vármegyét és a várost, hogy az ezred békeállomásán, Balassagyarmaton felállítandó emlékmű költségeihez járuljanak hozzá, ami meg is történt.

D. A balassagyarmati Mária Kongregáció adománya. Felújították a Hősök temetőjével együtt.

E. A gimnázium külső nyugati fala, fehér márvány és bronz. A balassagyarmati magyar királyi állami reálgimnázium 1926. június 10-én kettős emlékünnepségen emlékezett meg az intézet negyedszázados fennállásáról és leplezte le elesett tanárának és 45 diákjának jelentős összegű közadakozással elkészült emléktábláját, amelyet Branceisz János szobrászművész készített.

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument
  • Military cemetery

Dimensions

A. 70 x 30 m B. 1,5 x 3 x 4 m C.. 3 x 3 x 6 m D. 0,7 x 0,7 x 4 m E. 1,5 x 1,5 m

State of repair/preservation

jól karbantartott

Historical WWI Context

A. Katonai temető: a balassagyarmati hősi katonáknak állít emléket
B. Háborús emlékmű 1.: a balassagyarmati hősi katonáknak állít emléket
C. Háborús emlékmű 2:a balassagyarmati hősi katonáknak állít emléket
D. Háborús emlékmű 3:a balassagyarmati hősi katonáknak állít emléket
E. Háborús emlékmű 4. a Balassi Bálint gimnázium háborúban elesett tanárainak és diákjainak állít emléket

State of legal protection

nem elérhető adat

Owner

Balassagyarmat önkormányzat

Kind of cultural use of WWI

Balassagyarmat

(az elérhető információ megtalálható a https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/balassagyarmat oldalon)

Szerb templom, 2660 Balassagyarmat, Szerb u. 5.

Palóc múzeum, 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.

Horváth Endre galéria, 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 50.

Balassagyarmat és térsége

Hollókó, 3176 Hollókő,

Ősmaradványok természetvédelmi terület, 3138 Ipolytarnóc

Salgóbánya, 3109 Salgótarján,Vár u 1.

Ipolyszögi Égerláp

Hársas tó

Nyírjes

Opening

nem elérhető adat

Entrance Fee

nem elérhető adat

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

nem elérhető adat

Public Transport

nem elérhető adat

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

nem elérhető adat

Location

Back to list