World War One Sites - The NETWORLD Database

Első világháborús emlékművek és temető, Zalaegerszeg, Magyarország

A. Az obeliszk tetején koszorút markoló, zárt szárnyú turulmadár és a koronás címer látható. Az elesett huszárok neveit a frontról érkezett hadi- és veszteségjelentések alapján vésték rá az obeliszken elhelyezett táblákra. 1914 augusztusában a frontra indult majd' 1100 hadilétszámú zalaegerszegi huszárezred a galíciai hadszíntéren puszta karddal és lovakkal ment neki az orosz géppuskafészkeknek, ami előrevetítette a hatalmas emberveszteséget. Ennek és a későbbi hősies tetteknek állít emléket az Október 6. téren álló, közadakozásból létesült turulmadaras emlékmű, rajta az elesettek névsorával. Összesen 551 hősi halottat tartanak nyilván, közülük a legtöbben idegen földben nyugszanak azóta is.

B. A 48-as gyalogezred emlékműve Zalaegerszegen a Rákoczi utcában található. Az avatási ünnepség 1935-ben volt. A szobrot Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette.
C. Az olasz katonai temető Zalaegerszegem az Egervári u. 16 alatt található, a korábbi fogolytábor helyén. A temetőben 1656 katonasír található. A sírok többségébe olasz, majd orosz, román és szerb katonákat temettek.

Hungary,

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

eltérő méretek

State of repair/preservation

jól karbantartott

Historical WWI Context

A. Hősök emlékoszlopa. Zalaegerszeg 126 hősi halottjának, illetőleg eltűntjének nevét jegyezték rá fel. 1922 augusztus 20-án leplezték le. Marton Boldizsár reálgimnáziumi tanár készítette a feliratot, amely a következő: «A Hősöknek, kik elestek a véres mezőkön, Az élők, kikben halhatatlan drága szellemük! Az elfelejtés — Halál, az emlékezés — Élet. Mi. sújtott magyarok, ezért ápoljuk emlékezeteteket s hívunk egyenkint magyar feltámadásra.»

Az emlékoszlop története: A zalaegerszegi 6. honvédhuszárezred legénysége alkotta meg az emlékművet, s amint a világháború folyamán az elesettekről hírek érkeztek, a neveket az oszlopra rávésték. Eredetileg a kaszárnyánál: a régi sörház udvarán állították fel, majd a 116 métermázsa súlyú művet átvitette a korábbn Horty, ma Október 6. térre, amelyet pár évvel azelőtt töltöttek fel. Az emlékmű ormán az ősmagyarok hadi jelvénye, a turulmadár látható.

"A magyar királyi 6. honvéd huszárezred 1914. augusztus 13-tól az összeomlásig végig az orosz fronton küzdött. 1914. augusztus 17-én részt vett a gorodoki halálrohamban, itt elvesztette harcos létszámának felét. A lembergi csata után – szeptember első felében – a 2. hadsereg visszavonulását fedezte. Október folyamán a Kárpátok előterében, majd november elejétől 1915 februárjáig a kárpáti hágók védelmében harcolt. Februártól a Galíciában és Bukovinában lévő német déli hadsereg alárendeltségébe került Stanislau körzetében. 1915. június elején már az osztrák–magyar 7. hadsereg kötelékében elfoglalta a Dnyeszter melletti Zaleszcykot, 1916. elejéig ebben az állásban maradt. A Bruszilov-offenzíva idején a 7. hadsereg visszavonulását fedezte, augusztus közepén Stanislautól északra foglalt állást. A megváltozott körülményekre való tekintettel változó mértékben gyalogos alakulattá szervezték át a huszárezredek túlnyomó többségét, így a 6. huszárezredet is."

B. A császári és királyi  48-as gyalogezredet 1798-ben alakították Zalaegerszegen A kiegyezés után a parancsnokság  Nagykanizsára költözött Az ezred az olasz fronton harcolt. 1918-ban feloszlatták. Petőfi Sándor is ebben az ezredben szolgált.
C. A temető a korábbi első világháborús hadifogolytábor helyén található.

State of legal protection

nem elérhető adat

Owner

Zalaegerszeg város önkormányzata

Kind of cultural use of WWI

Zalaegerszeg

(az elérhető információ megtalálható a www.utazzitthon.hu/latnivalo/zalaegerszeg oldalon)

Dísz tér

TV torony

Aqua park, 8900 Zalaegerszeg, Fürdő Sétány 2,

Göcsej falumúzeum , 8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.

Göcsej múzeum, 8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2.

Kiállító terem, 8900 Zalaegerszeg, Ady út 14.

Mária Magdolna templom, 8900 Zalaegerszeg, Mindszenty tér 1.

Kvártélyház, 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 5.

Zalaegerszeg és környéke

Azalea völgy, 8900 Zalaegerszeg

Jánkahegyi kilátó, 8900 Zalaegerszeg, Jánkahegyi u.

Opening

nem elérhető adat

Entrance Fee

nem elérhető adat

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

nem elérhető adat

Accomodation

Zalaegerszegen elérhető szállás helyek: www.aranybarany.hu,  www. kristofapartmanhotel.hu

www.beckscornermotel.hu

Public Transport

nem elérhető adat

Further information sources

nem elérhető adat

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

nem elérhető adat

Location

Back to list