World War One Sites - The NETWORLD Database

Pamätník na bojisku I. svetovej vojny na vrchu Kaštielik

Pamätník na bojisku I. svetovej vojny na vrchu Kaštielik

Počas I. svetovej vojny predstavovala výšina dôležitý obranný bod rakúsko-uhorskej armády. Vo februári a marci 1915 prebiehali o výšinu krvavé boje, ktoré si vyžiadali životy tisícov vojakov. Od I. svetovej vojny je výšina miestnym obyvateľstvom nazývaná aj „Hora smrti“. V roku 2018 pri príležitosti 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny bol na výšine realizovaný projekt výstavby pamätníka. Snahou realizátorov a autora pamätníka bolo citlivo umiestniť do zalesnených karpatských kopcov pamätník, ktorý má pripomínať obete, ktoré padli v bojoch na tomto mieste. 

Hlavným motívom pamätníka je stret armád Rakúsko – Uhorska a Ruska na výšine “Kaštielik” v roku 1915. Symbolický bod stretu (kamenný monolit) je obkolesený sériou drevených stĺpov. Drevené stĺpy boli navrhnuté v dvojakom materiálovom vyhotovení, symbolizujúcom dvojicu bojujúcich armád. Počet stĺpov 1:2 reprezentuje pomer síl proti sebe stojacich vojakov (v prospech útočiacej ruskej armády). Drevené stĺpy sú v okolí kamenného monolitu umiestnené v kruhovom tvare.  Návštevník pamätníka sa tak symbolicky ocitá v epicentre bojov, obkolesený bojujúcim vojskom. Celkovo 39 stĺpov tak v návštevníkovi vyvoláva pocit stiesnenosti a úzkosti, pocity, aké mohli zažívať vojaci na bojisku pred 100 rokmi. Vďaka historickému výskumu bolo možné na stĺpy nainštalovať aj názvy plukovných miest, z ktorých boli vojaci bojujúci na Kaštieliku regrútovaní.

 

Slovakia,

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

State of repair/preservation

Pamätník je v dobrom stave.

Historical WWI Context

Územie súčasnej Slovenskej republiky bolo priamo zasiahnuté bojmi I. svetovej vojny od jesene 1914 do jari 1915. Bojová činnosť prebiehala na území dnešných šiestich okresov severovýchodného Slovenska (Prešovský samosprávny kraj, okresy: Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov a Svidník). Bojová činnosť prebiehala v náročnom horskom teréne Karpát. Bojov sa zúčastnila rakúsko-uhorská armáda a ruská armáda. V priebehu marca a apríla 1915 sa bojov zúčastnila aj nemecká armáda. Niekoľko mesiacov trvajúca bojová činnosť si vyžiadala vyše 50 000 padlých vojakov. Vojaci kedysi znepriatelených armád sú pochovaní na približne 200 vojnových cintorínoch. Najviac vojnových cintorínov sa nachádza na území spomínaných šiestich okresov, kde prebiehala bojová činnosť. V zázemí frontu však vznikali aj vojnové cintoríny pri vojenských nemocniciach, či zajateckých táboroch. Na celom území dnešného Slovenska sa najmä pri väčších mestách nachádzajú takéto vojnové cintoríny.

State of legal protection

Bez ochrany

Owner

Obec Mikulašová

Kind of cultural use of WWI

Opening

Verejný

Entrance Fee

Bez poplatku

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Autobus má zástavku v obci:

cp.hnonline.sk/vlakbus/spojenie/

Further information sources

Bližšie informácie:

www.kvhbeskydy.sk 

Museums Private Collections

Location

Back to list