World War One Sites - The NETWORLD Database

Vojenský hřbitov Josefov, Czech Republic

Vojenský hřbitov Josefov je spojen s Josefovskou pevností, opevněným posádkovým městem a zajateckým táborem během 1. světové války.

Na válečném hřbitově v Josefově je pohřbeno přes 2.000 válečných zajatců z první světové války (především ruské a italské národnosti) a rovněž vojáci rakousko-uherské armády, kteří zemřeli během války v pevnosti.

 

Czech Republic, Hradec Králové Region

Type of WWI-heritage

  • Military cemetery

Dimensions

21 366 m²

State of repair/preservation

Historical WWI Context

Hřbitov byl součástí pevnosti Josefov a byl založen v roce 1780. Jako vojenský hřbitov byl vždy využíván pro vojáky z různých zemí, protože pevnost Josefov byla také využívána jako zajatecký tábor a válečný lazaret. Pevnost ztratila v roce 1888 svou hlavní funkci. Během 1. světové války byl hřbitov rozšířen o prostor pro zemřelé válečné zajatce. Během první světové války byl postaven pomník padlých ruských vojáků. V roce 2000 byl odhalen památník padlých italských vězňů, v roce 2004 památník padlých francouzských vězňů.

State of legal protection

Kulturní památka

Owner

Město Jaroměř.

Kind of cultural use of WWI

Hřbitov je součástí naučné stezky Česká Skalice - Svinišťany - Josefov 1866, která se zaměřuje na rakousko - pruskou válku. V červnu 1866 bojovalo v této oblasti více než 100 000 vojáků, kteří zde zanechali tisíce mrtvých a zraněných. Je zde mnoho památek a naučných stezek, či informačních tabulí.

Přestože zde neprobíhaly žádné bitvy, je pevnost Josefov úzce spjata s válkou, neboť byla významným regionálním vojenským centrem a zajateckým táborem. 

Opening

Veřejný hřbitov

Entrance Fee

Ne

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pevnost Josefov je hlavní turistickou destinací. Nyní je součástí města Jaroměř. 15 km jihozápadně of Jaroměře se nachází město Hradec Králové. Je to hlavní město regionu (téměř 100 000 obyvatel) se všemi službami a vybavením.

www.pevnostjosefov.cz/en/history-english/

www.jaromer-josefov.cz/en/

 

 

Accomodation

Existuje několik hotelů a penzionů v Jaroměři a blízkém okolí.

 

Public Transport

Jaroměř leží na hlavních autobusových a vlakových tratích. Na pevnost Josefov se snadno dostanete z hlavního nádraží. Hřbitov se nachází mimo město, asi 2 km. rovněž je zde nepravidelné autobusové spojení.

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Location

Back to list