World War One Sites - The NETWORLD Database

Nove Hrady, pomník padlým v 1. světové válce

Ocelová plastika s přírodním kamenem jako podstavcem. Vyhlazená socha není účelně opatřena ochranným nátěrem. Postupné rezavění je součástí jeho symboliky. V plastice je vybroušen průhled a letopočty 1914 a 1918. Autorem je místní umělecký kovář Daniel Černý. Dílo vzniklo v rámci projektu Networld v mezinárodním programu  Danube Transnational Programme. Plastika bude v letech 2018 a 2019 doplněna informační tabulkou se jmény a bližšími údaji padlých vojáků.

Czech Republic, Region of South Bohemia

Type of WWI-heritage

  • War monument

Dimensions

40x150 cm

State of repair/preservation

Výborný

 

Historical WWI Context

Muži z historického města Nové Hrady byli odvezeni k 91 pěšímu pluku do Českých Budějovic. Tento pluk bojoval nejdříve na ruské frontě v oblasti Haliče a později podél Isonzo fronty. Jeden z památníků českých vojáků padlých na této frontě byl v roce 2016 obnoven ve slovinském  Mrzli Vrh ve Slovinsku. Nový památník se stane součástí nové naučné stezky, propojující místa se zajímavými památkami.

State of legal protection

Nový pomník, není památkově chráněn.

Owner

Společnost Rožmberk o.p.s.

Kind of cultural use of WWI

Pomník se nacházi v blízkosti hojně navštěvované Buquoyské hrobky a je uveden v naučné stezce Nové Hrady a okolí.

ruze.ekomuzeum.cz

Opening

Volně přístupný.

Entrance Fee

Ne

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Pomník se nachází v historickém příhraničním městě Nové Hrady, s velkým množstvím kulturních památek a bohatým kulturním životem. Je dobrou základnou pro výlety do přírody i do Rakouska. 

Accomodation

V městě Nové Hrady je velké množství ubytovacích zařízení. Jedná se o ubytování hotelového typu, množství penzionů a v letních měsících je možné se ubytovat i v kempu.

Public Transport

Autobusové nádraží (800m), odkud je dobré spojení do Českých Budějovic (krajské město) i jiných destinací, v neposlední řadě i na vlakové nádraží Nové Hrady, které je vzdáleno cca 10 km.

Further information sources

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Ne.

Location

Back to list