World War One Sites - The NETWORLD Database

Pašino brdo (Werk IV), Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Utvrđenje Pašino brdo nalazi se istočno od Grdonja, na sjevernom dijelu starih sarajevskih zidina. U austro-ugarskoj vojsci bilo je kategorizirano kao Werk (utvrda). Ima jednu oklopnu kupolu M80, u relativno dobrom stanju. Srž utvrde je dvospratna utvrđena kasarna sa dvije kupole M80 za minobacač kalibra 150mm.

Dva glavna ulaza su opremljena sa dva preklopna mosta prema dva dvorišta gdje su bili montirani poljski topovi od 90 mm , zastićeni željeznim prijeklopima. Tokom opsade Sarajeva, Pašino brdo se nalazilo u blizini linije odbrane grada i pretrpjelo je značajnu štetu. Izgrađen od strane austro-ugarske vojske kao dio sarajevskog utvrđenog sistema odbrane 1898.-1899., Werk IV je bio jedan od tipičnih utvđenih lokacija. Austro-ugarska vojska ga je koristila do 1918. a kasnije vojska Jugoslavije, sve do 1992.

Bosnia and Herzegovina, Sarajevo

Type of WWI-heritage

  • Military Fortification

Dimensions

Tlocrt objekta je trougao sa bastionom, oko 50 x 50 metara.

State of repair/preservation

U lošem stanju, nije očuvan, postoji potreba za rekonstrukcijom i revitalizacijom.

Historical WWI Context

Izgrađena od strane austro-ugarske vojske kao dio odbrambenog fortifikacionog sistema Sarajeva "Festung Sarajevo" od 1882. do 1908., Pašino brdo bila je jedna od tipiziranih utvrda. Zadatak ovog sistema utvrda bila je zaštita od mogućeg vojnog upada vojske iz Srbije ili Crne Gore. Austro-Ugarska vojska je koristila ovaj objekat do 1918. godine. Sistem je bio naoružan i spreman za moguće borbe u 1914. i 1915. godini, pred nadolaskom srbijanskih i crnogorskih trupa, ali je od 1915. ostao u ratnom zaleđu i izgubio na važnosti. Kasnije je korišten kao vojni objekat vojski Kraljevine Jugoslavije i JNA.

State of legal protection

Nije pod zaštitom, status nedefinisan.

Kind of cultural use of WWI

Dio turističke rute sarajevskog fortifikacionog sistema, planinarenje (Barice, Bukovik, Ozren), turistička ruta sarajevskih zidina.

Opening

Entrance Fee

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Accomodation

Public Transport

Minibus , automobil, taxi, bicikl, šetnja.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Muzej Sarajevo 1878-1918; Zelenih beretki 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 033 533 288
muzejsarajevo1878-1918@muzejsarajeva.ba

Location

Back to list