World War One Sites - The NETWORLD Database

Hotel "Bosna", dio banjskog kompleksa na Ilidži pored Sarajeva, Bosna i Hercegovina

Hotel "Bosna" izgrađen je 1895. godine, kao dio većeg banjskog kompleksa na Banji Ilidži kod Sarajeva. Tu su nadvojvoda Franjo Ferdinand i vojvotkinja Sofija odsjeli uoći atentata 28.6.1914.

Bosnia and Herzegovina, Sarajevo

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

cca dužina: 40 m ; širina: 20 m; visina: 20 m

State of repair/preservation

Glavno zdanje, kojim gazduje privatno hotelijersko preduzeće, je dobro očuvan ali nije u funkciji jer je restauracija u toku. Originalni drveni ukrasi na fasadi uklonjeni su nakon drugog svjetskog rata.

Historical WWI Context

U dijelu svog putovanja u Sarajevo, nadvojvoda Franjo Ferdinand i vojvotkinja Sofija Hotek doputovali su u hotel "Bosna" 25. 6. 1914. godine, i to vojvotkinja ujutro, a nadvojvoda uvečer. Hotel se nalazi na Ilidži, banjskom predgrađu Sarajeva, mjestu poznatom po drvoredima smještenom u blizini izvora rijeke Bosne. Bio je to moderni banjski hotel sa električnom strujom, sumpornom banjom, turskom kupelji i rimskim iskopinama i mozaicima, a imao je i vrtešku, tri teniska terena, lovački salon, tombolu, bilijar, igraonu, konje za najam, vatromete, i organizirane vožnje kočijom do Vrela Bosne. Od ostalih moderniteta, hotel je imao i poštanksi ured, telegraf, i telefon. Drugi bataljon 92. c.i.k. pješadijske regimente obnašao je dužnost obezbjeđenja nsdvojvode, pa je podignuta i carska zastava sa dvoglavim orlom. Plemićki par je bio smješten u više apartmana posebno opremljenih luksuznim lampama, ćilimima, zastorima, vezovima, rukotvorinama i rezbarenim namještajem u bosanskom orijentalnom stilu , koje je hotelu pribavio glasoviti sarajevski sefardski trgovac Elias B. Kabiljo. Nadvojvoda i vojvotkinja su upriličili gala večeru za sarajevske uglednike, 27. juna 1914. Ujutro 28. juna, par je doručkovao prije odlaska na molitvu u posebnu, za njih napravljenu privatnu kapelu u hotelu. Nekoliko minuta prije 9:30h, napustili su hotel i krenuli prema željezničkoj stanici Ilidža.

State of legal protection

Nije zaštićeni nacionalni spomenik, na listi je Zavoda za zaštitu spomenika KS

Owner

HOTELI ILIDŽA GROUP, https://hoteliilidza.ba/.

Kind of cultural use of WWI

Dio turističke rute "Sarajevski atentat", također polazna tačka prema Vrelu Bosne i planini Igman.

Opening

Nema informacija

Entrance Fee

Nema informacija

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Accomodation

Public Transport

Taxi, Bus, Tramway, nearby airport.

Further information sources

https://en.wikipedia.org/wiki/Ilidža

https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Archduke_Franz_Ferdinand_of_Austria

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/articles/First-World-War-centenary-Franz-Ferdinands-final-journey/

https://m.warhistoryonline.com/articles/the-shots-that-started-world-war-one-franz-ferdinand-and-sophie-in-sarajevo-part-1-by-james-lyon-phd.html

BOGIČEVIĆ, Vojislav, Mlada Bosna – Pisma i prilozi, Svjetlost, Sarajevo, 1954.

BOGIĆEVIĆ, Vojislav, Sarajevski atentat – Stenogram Glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, Izdanje Državnog arhiva BiH, Sarajevo, 1954.

DEDIJER, Vladimir, Sarajevo 1914., Prosveta, Beograd, 1966.

Museums Private Collections

Location

Back to list