World War One Sites - The NETWORLD Database

"Istočna pruga", uskotračna željeznica u istočnoj Bosni i Hercegovini

"Istočna pruga" je uskotračna željeznička pruga izgrađena 1906. godine od Sarajeva i Uvca, na tadašnjoj osmanskoj granici, te odvojak do Vardišta na srbijanskoj granici. Prugom je upravljala vojska i mnogostruko je korištena u vojne svrhe, posebno u prve dvije godine Prvog svjetskog rata. Pruga je ukinuta 1978.

Bosnia and Herzegovina, Eastern Bosnia

Type of WWI-heritage

  • Military Infrastructure

Dimensions

Dužina: 166.4 km

State of repair/preservation

Uništena, ali dijelovi trase postoje i danas, kao i više stanica, tunela i mostova. Neke od stanica imaju status spomenika baštine.

Historical WWI Context

"Istočna pruga" je uskotračna željeznička pruga izgrađena 1906. godine od Sarajeva i Uvca, na tadašnjoj osmanskoj granici, te odvojak do Vardišta na srbijanskoj granici. Prugom je upravljala vojska i mnogostruko je korištena u vojne svrhe, posebno u prve dvije godine Prvog svjetskog rata. Na trasi su se nalazili brojni tuneli i mostovi, kao i zgrade željezničkih stanica Bistrik, Dovlići, Pale, Koran, Stambolčić, Sjetlina, Prača, Renovica, Banja Stijena, Sudići, Mesići-Rogatica, Dub, Ustiprača-Goražde, Strmica, Setihovo, Mrzovo, Rudo, Mioče, Uvac and Ljučevo, Međeđa, Most na Drini, Šip, Višegrad, Jagodina, Dobrun, Dobrunska crkva, Vardište. Bila je to strateški važna željeznička pruga koja je imala ključnu ulogu na početku Prvog svjetskog rata. Tokom rata, trupe i logistika prevoženi su na front ovom prugom. Nekoliko incidenata, uključujući i uzimanje civilnih taoca od strane austro-ugarske vojske, desilo se na pruzi 1914. godine. Pruga je ukinuta 1978. godine, ali dijelovi trase postoje i danas, kao i više stanica, tunela i mostova. Neke od stanica imaju status spomenika baštine. Od 2003. manjim dijelom pruge na odvojku od Višegrada do Vardišta i dalje do tzv. "Šarganske osmice" u Srbiji, saobraća turistički voz "Ćiro".

State of legal protection

Neki od objekata su proglašeni spomenicima baštine, veći dio trase je nezaštićen i uništen.

Kind of cultural use of WWI

Dijelovi trase nalaze se ispod površine hidroakumulacionih jezera na Limu i Drini. Trasa "Istočne pruge" je dio turističke rute. Postoji turistička atrakcija - "Vodeni Ćiro" - panoramsko krstarenje Limskim jezerom trasom stare uskotračne željeznice od Mosta na Drini do Rudog.

Opening

Nema informacija.

Entrance Fee

Nema informacija

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Public Transport

Automobil, autobus.

Further information sources

https://en.wikipedia.org/wiki/Narrow-gauge_railways_in_Bosnia_and_Herzegovina
#East_Bosnian_railway

https://bs.wikipedia.org/wiki/Zgrada_%C5%BEeljezni%C4%8Dke_stanice_Bistrik  

Muzej Sarajeva, Muzej “Sarajevo 1878-1918”, http://www.muzejsarajeva.ba/bs/dani-kantona-dan-noc-muzejadepandansi/muzej-sarajevo

Ajdin Fevzija, Historija željeznica Bosne i Hercegovine, Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2006.

Museums Private Collections

Location

Back to list