World War One Sites - The NETWORLD Database

Stari voz "Ćiro" u Travniku, Bosna i Hercegovina

Nakon formiranja austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini, Travnik je postao značajan privredni i saobraćajni centar. Uskotračna pruga Lašva-Travnik otvorena je 26.10.1983. godine, a 1895. godine sagrađena je željeznička pruga Donji Vakuf - Bugojno - Jajce koja se nalazila na prevoju Komar. Za ovu dionicu je nabavljena specijalna lokomotiva sa zupčastim točkovima. Parni motor je jedini preostali primjerak lokomotive sa zupčastim točkovima sa serijskim brojem 97-036 izgrađen prema Abt sistemu  (zupčasti) u Bosni i Hercegovini. Uskotračna parna lokomotiva sa 760 mm ima proizvodnu etiketu 2556. Na nju je pričvršćen jedan zatvoren i jedan otvoren vagon. Dužina kompozicije sa lokomotom je 28,00 m, širina 2,50 m. Dužina šina iznosi 32 m.

Od ukupnog broja 38 parnih lokomotiva koje su proizvedene u fabrici lokomotiva u Beču, pored ove lokomotive, još tri uzorka su sačuvane u tehničkom muzeju u Minhenu (Njemačka), muzeju u Ljubljani (Slovenija) i privatnom muzeju u Froju (Austrija).

Parni voz je popularno poznat kao "Ćiro".

Bosnia and Herzegovina, Travnik

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Dužina kompozicije sa lokomotom je 28,00 m, širina 2,50 m. Dužina šina iznosi 32 m.

State of repair/preservation

2012. godine Regionalni muzej Travnik pokrenuo je i koordinirao projekat spašavanja i konzervacije parnog voza "Ćiro" kako bi u potpunosti zaštitio i spasio od propadanja ovaj rijetki spomenik inžinjerstva, i konačno ga predstavio na način na koji zaslužuje.

Proces transporta, konzervacije, restauracije lokomotive, proizvodnje replika nedostajućih dijelova, kao i obnavljanja vagona obavljeni su u Banovićima, Bosna i Hercegovina.

Historical WWI Context

Tokom perioda Prvog svjetskog rata, stari voz "Ćiro" korišten je svakodnevno i predstavljao je najvažniju saobraćajnu vezu od Travnika do ostatka Bosne i Hercegovine i austrougarskog carstva. Travnik se nalazio iza linija fronta i nije bio izložen direktnoj borbi. Grad je bio vojni garnizon austrougarske vojske i stari voz je korišten za prijevoz vojnika i oficira, ranjenih vojnika, dok su vojna oprema, oružje i municija dovoženi u grad i otpremani. Stari voz je također dovozio civile u Travnik, a sa njima su stizale vijesti sa frontova, nove političke ideje, informacije o društvenim događajima u ostatku Austrougarskog carstva i drugim evropskim zemljama.

Dana 22. marta 1915. godine, stari voz dovezao je mladog pjesnika Ivu Andrića, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine u njegov rodni grad. Nakon što je proveo vrijeme u zatvoru u Mariboru (Slovenija) zbog njegovih veza sa pokretom "Mlada Bosna" i Gavrilom Principom, koji je bio izvršilac ubistva u Sarajevu 1914. godine, austrougarski pravosudni sistem izrekao je Andriću kaznu kućnog zatvora u Travniku. Više mjeseci boravka Ive Andrića u Ovčarevu, selu u blizini Travnika, ostavilo je značajan uticaj na njegov književni rad. Tamo je napisao dijelove svoje prve knjige Ex Ponto i bio inspirisan historijskim motivima iz travničke prošlosti koja je kasnije zabilježena u njegovim romanima i kratkim pričama.

Dana 22. marta 2015. godine, na 100. godišnjicu dolaska Ive Andrića u Travnik, Muzej je pripremio uličnu manifestaciju "Sin bez oca, majka bez muža" koja se odvijala ispred kompozicije parnog voza. Na skupu su bili glumci, muzičari, članovi kulturnih društava itd.

State of legal protection

Voz je zaštićen Uredbom sa pravnom snagom o ustanovama iz 1993., Sarajevo, i Zakonom o kulturi Srednjebosanskog kantona, Federacije BiH.

Owner

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata u vlasništvu je i pod upravom Regionalnog muzeja Travnik.

Kind of cultural use of WWI

- Više informacija je dostupna na: www.tzsbk.com

- muzejtravnik.ba/en/

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Nema podataka.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

- Više informacija je dostupno na: muzejtravnik.ba/en/parni-voz-ciro/

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Location

Back to list