World War One Sites - The NETWORLD Database

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad u Travniku, Bosna i Hercegovina

Nakon uspostavljanja austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini, Travnik je postao značajan privredni i prometni centar. Srednjovjekovna tvrđava "Stari grad" u Travniku jedan je od najljepših i očuvanijih utvrđenja u Bosni i Hercegovini, na kojem je svaki historijski period ostavio svoja specifična obilježja.

U historijskim knjigama i člancima ne postoje tačni podaci o periodu izgradnje srednjevekovne tvrđave "Stari grad" u Travniku, međutim, historičari se slažu da je sagrađen u drugoj polovini 14. vijeka ili u prvoj polovini XV vijeka. Tip izgradnje i druge karakteristike ukazuju da je izgrađen po naređenju kralja Tvrtka II Kotromanića, ali pojedini historičari smatraju da je također moguće da je izgrađen po naredbi kralja Stjepana Dabiše. Današnji zidovi tvrđave predstavljaju rezultat turskih vojnih graditelja. To je bio važan vojni objekat, sa velikim strateškim značajem za vojsku koja je tamo bila smještena.

Bosnia and Herzegovina, Travnik

Type of WWI-heritage

  • Military Fortification

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Od 1953. godine, građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata, srednjovjekovna tvrđava "Stari grad" u Travniku je pod pokroviteljstvom Regionalnog muzeja Travnik i veoma je očuvana. Zapravo, to je jedan od najbolje očuvanih objekata ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Historical WWI Context

Austro-ugarska monarhija preimenovala je Tvrđavu u Kastel ili Kaštel, i taj naziv je označila u svojim vojnim kartama. Tokom perioda Prvog svjetskog rata Travnik je bio iza linija fronta i nije bio izložen neposrednoj borbi. Grad je bio vojni garnizon austrougarske vojske a stari voz je korišten za prijevoz vojnika i oficira, ranjenih vojnika, dok su vojna oprema, oružje i municija dovoženi i otpremljivani. Tvrđava "Stari grad" služila je kao vojni garnizon za austrougarske vojnike a pošto je Travnik bio u srednjoj Bosni i dobro povezan željeznicom, ovo utvrđenje je bilo veoma značajno. Za vrijeme Prvog svjetskog rata također je služila i kao mjesto gdje su ljudi koji nisu poštivali zakon pogubljeni.

State of legal protection

Tvrđava je zaštićena Uredbom sa pravnom snagom o ustanovama, Sarajevo, 1993. i Zakonom o kulturi Srednjebosanskog kantona, Federacije BiH.

Owner

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu i pod upravom Regionalnog muzeja Travnik.

Kind of cultural use of WWI

- Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona: www.tzsbk.com

- muzejtravnik.ba/en/

Opening

POSJETE:

U periodu od 1. aprila do 31 oktobra  Tvđava “Stari Grad” otvorena je za posjetioce svaki dan od 8:00 do  20:00 sati.

U periodu od 1 decembra do 31 marta svaki dan od 10:30 do 14:30

Informacije:

0038730 / 518 – 140

0038761 / 711 – 700

Entrance Fee

Odrasli: 2.5 KM; grupe posjetilaca (minimalno 20 osoba) za učenike, studente i penzionere: 1.00 KM

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Nema podataka.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Više informacija dostupno je na linku: muzejtravnik.ba/en/tvrdava-stari-grad/

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Location

Back to list