World War One Sites - The NETWORLD Database

Crkva Svetog Ilije sa župnim uredom u Zenici, Bosna i Hercegovina

Župni ured i crkva sagrađeni su 1836. godine, a potom su 1909. godine modernizirani kako se mogu vidjeti danas. Arhitekt koji je projektovao crkvu bio je Josip Vancaš, poznati bosanski arhitekt. Crkva je duga 42 metra sa tornjem visokim 40 metara. U crkvi se nalaze četiri oltara, jedan glavni i tri sporedna oltara. Glavni oltar izrađen je od drveta a izrađen je 1837. godine u Tirolu (Austrija). Crkva također posjeduje orgulje sa 8 registara koji su doneseni u crkvu 1933. godine. Ne postoje tehnički dokumenti o crkvi o tome da je obnovljena i mijenjana. 2007. godine zgrada crkve, zajedno s župnim uredom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Church

Dimensions

Objekat je dužine 42 metra sa tornjem visine 40 metara.

State of repair/preservation

Župni ured, crkva i zapisi su dobro očuvani. Crkva nije promijenila svoj izgled. Ona je zadržala svoj prvobitni izgled od vremena kada je prvobitno izgrađena.

Historical WWI Context

Crkva i župni ured su završeni i useljeni 1909. godine, ali 1917. godina je važna jer je u to vrijeme poznati pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Ivo Andrić, u to vrijeme držan u kućnom zatvoru župnog ureda. Dobitnik Nobelove nagrade bio je bliski prijatelj Gavrila Pricipa, mladog aktiviste, pobunjenika i člana Mlade Bosne, koji je ubila Franca Ferdinanda i njegovu suprugu. Zbog njegove bliskosti sa Principom, Andrić je uhapšen i zatočen prvo u Splitu, a potom prebačen u Rijeku i na kraju u Maribor. Nakon što je slučaj protiv njega odbačen, bio je prognan u selo kod Travnika Ovčarevo, a odatle je prebačen u Zenicu. Neko vrijeme je  proveo je u župnom uredu crkve Sv. Ilije, a odatle u zenički zatvor.

U vrijeme Prvog svjetskog rata crkva je imala funkciju neke vrste kućnog zatvora za dobitnika Nobelove nagrade za književnost Ive Andrića.

State of legal protection

Objekat nije zaštićen lokalnim, regionalnim, državnim ili međunarodnim pravom ili sporazumom.

Owner

Objekat je u vlasništvu parohije.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Tvrđava Vranduk, Tvrđava Maglaj, Piramide u Visokom, itd.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Državni muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Location

Back to list