World War One Sites - The NETWORLD Database

Spomen hram Svetih apostola Petra i Pavla i Spomen kosturnica u Doboju, Bosna i Hercegovina

Austrougari su izgradili drvenu kasarnu gdje su držali svoje konje. Nakon što su konji umrli od zarazne bolesti "sakagije", konji više nisu bili držani u kasarni. Umesto toga, tokom Prvog svjetskog rata austrougarska vojska uspostavila je koncentracioni logor na području sadašnje željezničke stanice u Doboju, a zatvoreni Srbi bili su smješteni u drvenu kasarnu gdje su konji austro-ugarske vojske držani prije nego što su umrli.

 

Spomen kompleks, (crkva i kosturnica) izgrađen je od 1931. do 1938. godine, sa dimenzijama crkve: 16.90 x 16.90 m. Izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, a završena je 1935. godine, a Spomen-kosturnica sa spomenikom završena je 1938. godine, kada su premještene masovne grobnice i kosti zatočenika u Doboju i smješteni u kosturnicu. 

Bosnia and Herzegovina, Doboj

Type of WWI-heritage

  • Church

Dimensions

Dimenzije hrama su: 16.90 x 16.90 m.

State of repair/preservation

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata više ne postoji, kao posljedica industrijalizacije i srušeno je kako bi se izgradila željeznička stanica u Doboju. Međutim, memorijalni spomenik žrtvama logora je vrlo dobro očuvan. Spomen kompleks: Hram i kostnica su pod zaštitom u skladu sa Zakonom o zaštiti i korištenju kulturno-historijskog naslijeđa (Službeni list FRBiH br. 20/85), kao kulturno-historijsko naslijeđe druge kategorije, a danas je spomenik republičke važnosti za Republiku Srpsku.

Historical WWI Context

Prva grupa Srba stigla je 27. decembra 1915. godine u austrougarski logor u Doboju, sa oko 600 starijih muškaraca, žena i djece iz opštine Gornje Podrinje, Istočne Hercegovine, a potom i Sarajevsko-romanijske oblasti.

U logoru je od 1915. do 1917. godine ubijeno 45.791 Srba, pa se stoga može reći da je nekoliko generacija brojnih srpskih porodica - od baka i djedova do unuka izbrisano. U znak komemoracije žrtava dobojskog logora, Srpska pravoslavna crkva je u septembru 1938. objavila knjigu "Spomenici 1915-1917".

Ideja o obilježavanju sjećanja na srpskog vojnika u dobojskom logoru smrti obznanjena je odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata, a izgradnja Spomen kompleksa počela je 1931. godine na inicijativu Srpske pravoslavne crkve u Doboju, kada je Crkva obezbijedila zemljište i novac za izgradnju. Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata, cijeli kompleks je pretrpio veliko razaranje, a nakon rata, obnovljen je u skladu s ideološkim i političkim uvjetima vladajućeg sistema. Prije početka posljednjeg rata u prethodnoj državi restaurirana je originalna simbolika spomenika iz 1938. godine.

State of legal protection

Objekat je zaštićen.

Owner

Ovo građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i lokalne zajednice.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.
 

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Doboj: (Spomen kompleks i spomenik, posvećeni žrtvama Prvog svjetskog rata, Park heroja, spomenik Drugog svjetskog rata, etno selo Kotromanićevo) u Modriči, srednjovjekovna tvrđava Doboj, srednjovekovne tvrđave u Tešnju i Maglaju.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo,

Muzej Grada Zenica,

Muzej u Travniku,

Samostan Kraljeva Sutjeska,

Samostan Fojnica itd.

Location

Back to list