World War One Sites - The NETWORLD Database

Tvrđava Gradina u Maglaju, Bosna i Hercegovina

Tvrđava Gradina se sastoji od 5 kula: Širbegova ili Kapi kula, Dizdareva ili Južna kula, Defender kula, Kapetanova ili Sjeverna kula i Sahat kula. Tačni podaci o izgradnji Maglajske tvrđave poznati su samo za Sahat kulu, a sve informacije o izgledu, konstrukciji i dimenzijama drugih dijelova Tvrđave trenutno nisu dostupne. Maglajska tvrđava Gradina prvi put se spominje 18. septembra 1408. godine u Povelji mađarskog kralja Sigismunda. Iako je u 14. vijeku služila u odbrani bosanskog carstva, za vrijeme turske vladavine, tvrđava dobija svoj konačni oblik. Tvrđava Gradina proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Bosnia and Herzegovina, Maglaj

Type of WWI-heritage

  • Military Fortification

Dimensions

U horizontalnom dijelu kula je u obliku kvadrata sa stranom od 3,07 m; visina prednjeg dijela je 17,10 m, a suprotna strana je visoka 14,77 m.

State of repair/preservation

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata u dobrom je stanju, dobro je sačuvano, ali je održavanje nužno. Mjestu je potrebno više brige i očuvanja, u suprotnom će vremenski uslovi, ponašanje turista i mještana dovesti do njegovog potpunog propadanja.
 

Historical WWI Context

Tvrđava Maglaj je među većim i jačim utvrdama u dolini rijeke Bosne. Kao srednjovjekovna tvrđava, tvrđava Gradina se sastoji od 5 kula, koje su već pomenute. Vjeruje se da je u Sahat kuli nekada bila zlatno zvono. Međutim, to nikada nije potvrđeno. Džamija Kuršumlija, kod Gradine, jedan je od najljepših spomenika osmanskog perioda u našoj zemlji. Džamiju je izgradio Ali Paša Kalauz, a poznata je pod imenom Kuršumlija jer je pokrivena olovom. Na ulazu u stari grad Maglaj (tvrđava Gradina) nalazi se dobro očuvana Sahat kula sagrađena 17. oktobra 1697. godine, koja je pokazivala vrijeme po srednjoevropskom vremenu. Pošto je ova kula sagrađena na litici, njena prednja strana je nešto veća od suprotne strane. Poslije 1878. godine, ova Sahat kula dobila je sat koji je nabavljen u Beču, kao i zvono koje je kupljeno na sajmu u Zagrebu 1923. godine. Danas je Sahat kula napuštena bez satova i zvona.

Tvrđava Gradina Maglaj godinama je služila svojoj namjeni, prvenstveno kao centar odbrane unutrašnje sigurnosti. Nakon okupacije austro-ugarske vojske u Bosni i Hercegovini 1878. godine, tvrđava je izgubila svoj vojni značaj i napuštena je kao vojno-odbrambeni objekat. Opustošenje starog dijela grada postaje još intenzivnije kada su ga ljudi koji su živjeli u približno 70 kuća napustili.

State of legal protection

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata zaštićeno je, u skladu sa državnim zakonom. Tvrđava Gradina proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.

Owner

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu i njime upravlja Općina Maglaj.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U opštini Maglaj tvrđava Gradina je veoma zanimljiva za posjetiti. Osim starih kamenih kugli koje su otkrivene kod Zavidovića, a koje još uvijek nisu dovoljno istražene, a za koje se tvrdi da su stare više od 10 000 godina. U blizini su i tvrđava Vranduk kod Zenice i stari bunkeri iz Prvog svjetskog rata kod Želeće u Žepču.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Muzej u Sarajevu ima zbirku o naslijeđu iz Prvog svjetskog rata, jer je tamo ubijen Franc Ferdinand, što je zapravo bila jedna od ključnih tačaka početka rata.
 

Location

Back to list