World War One Sites - The NETWORLD Database

Pravoslavna crkva Sv. Ilije Proroka u Maglaju, Bosna i Hercegovina

To je jedna od mnogih crkava sagrađenih krajem 19. i početka 20. vijeka, od kojih je relativno mali broj očuvanih ostataka. Pripada tipu kose jednostrane strukture; izrađena je od cigle i kamena. Nakon rata od 1992. do 1995. godine, crkveni objekat je razoren, tako da su sačuvani samo dijelovi zidova. Obnova crkve obavljena je prema njenoj originalnoj formi i svrsi. Crkva je sakralni spomenik važan za historiju grada Maglaja. Njen položaj se ističe kao značajan element u urbanom okruženju. Objekat je obnovljen na istoj lokaciji, na temeljima i zidovima ranije zgrade, sa istim dimenzijama, na osnovu unaprijed izvođenih istražnih radova koji su uključivali mjerenja ostataka zgrade i analizu starih fotografija. Crkva Svetog Ilije Proroka proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2013. godine.
 

Bosnia and Herzegovina, Maglaj

Type of WWI-heritage

  • Church

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata u dobrom je stanju, i dobro je očuvano. Važna je kontinuirana briga i očuvanje objekta jer je od historijski važnog značaja. Crkva Svetog Ilije Proroka proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2013. godine.

Historical WWI Context

Poslije teških borbi koje su trajale od 3. avgusta do 5. avgusta 1878. godine, Maglaj je bio pod austrougarskom vladavinom. Tokom austrougarskog upravljanja promijenjena je ukupna ekonomska i socijalna struktura društva u Bosni i Hercegovini, a sve do Prvog svjetskog rata ekonomija zemlje još nije definisana. 1878. željeznička pruga prolazi kroz Maglaj koji povezuje Bosanski Brod sa Sarajevom, a 15. oktobra otvorena je poštanska i telegrafska stanica. 1909. godine na liniji Bosanski Brod - Sarajevo izgrađen je željeznički most. Tokom Prvog svjetskog rata, crkveni i vjerski život bili su izmjenjeni. Sveštenik je protjeran, a zvonik iz crkve je uklonjen i upotrebljen za izradu topova. Tokom rata, sveštenik i crkveni odbor uložili su puno napora na prikupljanju stvari za siročad iz poslijeratnih graničnih prijelaza: Srebrenica, Vlasenica, Višegrad, Zvornik, gdje je slavenski narod progonjen od strane austrijske vojske. Nakon oslobođenja i ujedinjenja 1918. godine, crkveni odbor je državnim organima podnio zahtjev za naknadu ratne štete: za školu u Trbku 5.000 franaka, za zvonik crkve 10.000 franaka, za sveštenika koji je bio u zatvoru osam mjeseci 2.000 franaka, međutim država nije platila ratnu reparaciju crkvi. Paroh Dušan Nikolić preseljen je u Vršac 1924. godine, a Jovan Jevtić je došao na njegovo mjesto.

State of legal protection

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je zaštićeno, u skladu sa državnim zakonom. Crkva Svetog Ilije Proroka proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2013. godine.

Owner

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata u vlasništvu je i njime upravlja Vjerska zajednica u opštini Maglaj.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U opštini Maglaj tvrđava Gradina je veoma zanimljiva za posjetiti. Osim starih kamenih kugli koje su otkrivene kod Zavidovića, a koje još uvijek nisu dovoljno istražene i za koje se tvrdi da su stare više od 10 000 godina. U blizini su i tvrđava Vranduk kod Zenice i stari bunkeri iz Prvog svjetskog rata kod Želeće u Žepču.
 

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Muzej u Sarajevu ima zbirku o naslijeđu iz Prvog svjetskog rata, jer je tamo ubijen Franc Ferdinand, što je zapravo bila jedna od ključnih tačaka za početak rata.

Location

Back to list