World War One Sites - The NETWORLD Database

Zatvor Zenica, Bosna i Hercegovina

Zatvor Zenica, Bosna i Hercegovina

Zatvor u Zenici je objekat koji se još uvijek koristi. To je kompleks smješten u samom središtu grada i podijeljen je na dva dijela: Kaznionicu i Farmu. Historijska jezgra zgrade koja je povezana sa Prvim svjetskim ratom i dalje postoji, iako pristup cjelokupnom području još uvijek nije omogućen.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Zatvor Zenica je područje od posebne namjene i pristup tom području još nije omogućen. Ali, na osnovu raspoloživih resursa, može se zaključiti slijedeće: eksterijer upravne zgrade prilično je dobro očuvan, uključujući i ulaznu kapiju. Staklena zgrada ima prvobitno sačuvana vrata, bakarno zvono, sat na zgradi i jedan je od prvih satova takve vrste.

Historical WWI Context

Zatvor Zenica je uspostavljen tokom austrougarskog perioda, tj. osamdesetih godina XIX vijeka. Prvo su izgrađene glavna zgrada, staklena zgrada, upravna zgrada i park. Staklena zgrada imala je 64 samice u kojima se služila kazna prvog stepena. Zatim su osnovane bolnice i farma, zajedno sa radionicama za obuku i obrazovanje zatvorenika, kao i druge pomoćne zgrade. U posljednjoj fazi izgrađen je zid visok 5,5 metara oko objekta. Sve ove zgrade su izgrađene do kraja XIX vijeka i predstavljaju jezgro zatvora u Zenici. Kasnije je zatvor postajao sve veći i tokom vremena postao je najpoznatiji bosanskohercegovački zatvor u kome su smješteni osuđenici sa dugim kaznama zatvora za teške zločine, uključujući i političke. Ovu ulogu Zenički zatvor je imao i tokom Prvog svjetskog rata. Gavrilo Princip, atentator koji je pucao u nadvojvodu i njegovu suprugu, neko vrijeme je bio zatvoren u zatvoru Zenica, zajedno sa ostalima koji su učestvovali u atentatu u Sarajevu, članovima organizacije Mlada Bosna. Svi oni su počeli stizati u zatvor početkom decembra 1914. godine i postavljeni su u samice u Staklenu zgradu. Poslije nekog vremena prebačeni su u druge zatvore u cijeloj Monarhiji. Historija zatvora u Zenici ne samo da ilustruje život unutar zidova u određenim vremenima, već i odražava dramatične historijske okolnosti, posebno one povezane sa Prvim svjetskim ratom.

State of legal protection

Objekat je zaštićen.

Owner

Zatvor Zenica je javna ustanova i u državnom je vlasništvu. Sam zatvor je nezavisna institucija koja je u nadležnosti Ministarstva pravde. Područje zatvora je označeno kao područje od značaja za Federaciju BiH, te je Federacija Bosne i Hercegovine vlasnik zatvora.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U blizini Zenice su: Tvrđava Vranduk, Pravoslavna i Katolička crkva u Zenici, također zaštićeni nacionalni spomenici. Sinagoga u Zenici. U blizini je također i Bobovac (u blizini Kaknja), Manastir u Fojnici i Muzej.

 

 

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Nacionalna biblioteka i Historijski arhiv Sarajevo,

Muzej Grada Zenice,

Muzej u Travniku

Location

Back to list