World War One Sites - The NETWORLD Database

Vojni bunkeri u Žepču, Bosna i Hercegovina

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata je veoma staro, i prošlo je kroz tri rata. Izgrađeno je prije Prvog svjetskog rata i iskorišten je u sva tri rata koja su se desila u toj oblasti. Nalazi se na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne i nije pristupačan.

Bosnia and Herzegovina, Žepče

Type of WWI-heritage

  • Other military building or facility

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Građevinsko/Arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vrlo lošem stanju i postoji potreba za neophodnim renoviranjem i ponovnim uređenjem.

Historical WWI Context

Imajući u vidu da je Žepče, zajedno sa Zavidovićima, Olovom i Begovim Hanom, jedan od glavnih dobavljača drveta za austrougarsku vojsku, važno je istaći da su mnogi muški stanovnici Žepča služili u austrougarskoj vojsci. Sa ciljem jačanja položaja vojske u Žepču, a u slučaju napada neprijatelja, vojni štab Monarhije naredio je da se postave bunkeri na ključnim tačkama na ulazu u grad kako bi se spriječio iznenadni neprijateljski napad. Tako su postavljeni i upotrebljeni bunkeri tokom rata. Danas su nepristupačni i veoma teško ih je naći. Obrasli su u grmlju, a vlasništvo nad zemljom još uvijek nije riješeno, i može se reći da su na "ničijoj zemlji".

State of legal protection

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata nije zaštićeno, vođeno, niti predstavljeno nijednim lokalnom, regionalnom, državnim ili međunarodnim zakonom ili sporazumom.

Owner

Nije poznato ko su vlasnici zemljišta na kojima su bunkeri postavljeni.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U Žepču se nalazi stara Bešlagića kuća, gdje se nalazi Spomenik žrtvama fašizma (iz Drugog svjetskog rata), izvori mineralne vode također se mogu posjetiti i vrlo su zanimljivi.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Muzej u Sarajevu ima značajnu kolekciju o nasljeđu iz Prvog svjetskog rata, jer se tamo dogodilo ubistvo Franca Ferdinanda.

Location

Back to list