World War One Sites - The NETWORLD Database

Rimokatolička osnovna škola sestara milosrdnica Sv. Vinka u Žepču, Bosna i Hercegovina

Ovo građevinsko/arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata, zajedno sa svim preciznim podacima o izgradnji, kao što su dimenzije, vrsta zgrade itd., nestali su prije mnogo godina. Jedini podaci koji su trenutno dostupni su podaci o lokaciji objekta.

Bosnia and Herzegovina, Žepče

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata je u vrlo dobrom stanju, dobro je sačuvano, jer se o njemu svakodnevno brinu stanovnici samostana.

Historical WWI Context

Sestre milosrdnice (monahinje) stigle su u Bosnu i Hercegovinu sa ciljem ispunjenja svoje svete misije koja se odnosi na pomaganje, podučavanje i širenje kršćanstva. 1871. godine stigle su u Sarajevo i otvorile su školu za djevojčice. Kako su postigle dobre rezultate na ispitima, uz podršku i pomoć episkopa Vujičića započele su sa otvaranjem škola širom Bosne i Hercegovine. Jedna od takvih škola je otvorena u Žepču 1883. godine. Nakon što je Austrougarska monarhija okupirala Bosnu i Hercegovinu, sestre su imale uspješniji period pred sobom, jer ih je Vlada finansirala i pomogla im da nastave svoju misiju. Rimskokatolička škola Sestara milosrdnica u Žepču radila je kontinuirano i imala je studente svih religija, ne samo kršćanskih. Škola nije prestala da radi ni tokom Prvog svjetskog rata. Period tokom i nakon Drugog svjetskog rata bio je izuzetno težak za katoličke škole širom Bosne i Hercegovine i Žepču također. Škole su bile zatvorene, a privilegija podučavanja je oduzeta sestarama milosrdnicama. Škole su zabranjene i pretvorene u samostane. Isto se dogodilo i školi u Žepču.

State of legal protection

Objekat nije zaštićen, upravljan, niti predstavljen bilo kojim lokalnim, regionalnim, državnim ili međunarodnom zakonom ili sporazumu.

Owner

Zemljište je u vlasništvu i upravom samostana Svetog srca Isusa u Žepču, Bosna i Hercegovina.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U Žepču se nalazi stara Bešlagića kuća, gdje se nalazi Spomenik žrtvama fašizma (iz Drugog svjetskog rata), izvori mineralne vode također se mogu posjetiti i vrlo su zanimljivi.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Muzej u Sarajevu ima bogatu kolekciju o naslijeđu iz Prvog svjetskog rata, jer se tamo dogodilo ubistvo Franca Ferdinanda, tako da imaju veoma važnu i interesantnu zbirku.
 

Location

Back to list